Profielen en nokken van landbouwbanden

Het contactvlak van een band bepaalt de trekkracht in het land. Dat is de reden dat er nokken aan de meeste landbouwbanden zitten. Die doen het werk. Maar dat geldt niet voor alle bandentypes. Het juiste type band hangt af van de inzet. Enno Schottert, Productmanager Landbouw bij Heuver, legt uit welke verschillende profielen er zijn voor landbouwbanden.
Profielen en nokken van landbouwbanden

Nokbanden

Denk je aan tractorbanden, dan heb je standaard nokbanden in je hoofd. De nokken staan meestal in V-vorm op de band, waarmee ook de rijrichting direct duidelijk is voor de montage ervan. Deze V-vorm zorgt zowel voor trekkracht als voor het zelfreinigend vermogen van nokbanden.

Tip van Enno Schottert: “Als de voorbanden van een tractor onregelmatig afslijten door een wisselende belasting van de vooras, adviseren we soms om de voorbanden in tegenovergestelde richting te monteren voor transportwerk op de weg. Dan corrigeren ze zichzelf weer en krijgen ze weer een regelmatig profiel. Ook in getrokken toestand adviseren wij wel eens een tegengestelde montage, omdat de banden dan eerder lossen. Maar dat mag alleen in bouwland en niet in groenland, want anders zijn ze te agressief.”

Roadbanden

De naam zegt het al: roadbanden zijn bedoeld voor tractoren die vooral op de weg rijden. Ze hebben dan ook een heel ander loopvlak dan andere banden. Het zijn geen nokbanden, maar meer blokbanden. Het contactvlak met de weg is groot en vlak, wat zorgt voor minder slijtage tijdens het rijden. Het scheelt natuurlijk ook dat de roadband steeds met dezelfde spanning kan rijden op de weg.

Er zijn zelfs speciale banden ontwikkeld voor situaties waarin u én op het land én op de weg rijdt. We hebben precies voor u uitgezocht waar u in dat geval op moet letten.

U ziet het: bij Heuver bent u aan het juiste adres voor alle informatie en de juiste band voor uw inzet!

Alliance 363

De Alliance 363 verdient ook een vermelding als we het over profielen en nokken voor landbouw hebben, aldus Enno Schottert: “Deze band heeft in het midden een blokprofiel en aan de zijkanten een nokprofiel. De middennok zorgt voor regelmatige slijtage op de weg. Hij is beschikbaar in een VF-uitvoering. In het land kun je met lage spanning rijden, zodat met een groter contactoppervlak de nokken hun werk doen. De VF-uitvoering zegt dat er bij dezelfde bandenspanning tot 40% meer belasting mogelijk is in vergelijking met reguliere banden.”

Advies nodig over welke banden u nodig heeft?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw landbouwbanden! Ook vindt u informatie over landbouwbanden via de landbouw kennispagina.