Hoe gebruik ik landbouwbanden op de weg?

Op landbouwbandengebied worden er steeds nieuwe varianten ontwikkeld voor specifieke toepassingen. Zo is er de afgelopen jaren ook door verschillende fabrikanten gewerkt aan zogenoemde ‘roadbanden’, die speciaal zijn ontwikkeld voor het rijden op de weg.
Hoe gebruik ik landbouwbanden op de weg?

Ander loopvlak, geen nokken

Enno Schottert, Productmanager Landbouw bij Heuver: “Die markt is natuurlijk vrij klein, want er zijn niet zo heel veel tractoren die alleen maar op de weg rijden. Wel zie je in de praktijk voorbeelden van tractoren die 80% op de weg rijden en 20% op het land. Ook in dat geval is het een afweging om voor deze specifieke banden te kiezen.”

Vooral het loopvlak van deze roadbanden is anders dan van andere banden. Het zijn dan ook geen nokbanden, maar meer blokbanden. Daardoor is er meer rubber op de weg, wat zorgt voor minder slijtage tijdens het rijden. Ook doordat de roadband continu met dezelfde spanning gereden kan worden.

Let op de spanning en snelheid

De juiste bandenspanning is op de weg belangrijk om onnodige belasting en slijtage van profiel en karkas te voorkomen. Pas op voor onderspanning, waardoor de temperatuur van de band te hoog wordt en de wang te zwaar belast. Dit kunt u voorkomen door de spanning hoog genoeg te houden en de snelheid juist niet te hoog. Hoe u de juiste spanning bepaalt? Daar komen verschillende factoren bij kijken en het is niet eenvoudig om snel antwoord te geven op deze vraag. Wij helpen u er graag bij!

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw landbouwbanden! Ook vindt u informatie over landbouwbanden op de landbouw kennispagina.