Voorkom schade aan truckbanden: Rij slimmer en verlaag de bandenkosten

Waardoor ontstaat schade aan de truckbanden? Ligt dat aan de staat van wegen en terreinen of zijn er (ook) andere oorzaken? Schade aan truckbanden voorkomen lukt al door meer oplettendheid en (pomp)discipline. Dat bespaart veel geld.
Voorkom schade aan truckbanden: Rij slimmer en verlaag de bandenkosten

Regelmatige controle

Vrachtwagens zijn gemaakt om te gebruiken; onder alle omstandigheden. Truckbanden zijn er in vele soorten en maten, die elk op een type gebruik zijn aangepast. Schade aan de banden kan in veel gevallen door enkele simpele richtlijnen voorkomen worden. Eén van de belangrijkste is regelmatige visuele controle: controleer het profiel, de zijwand en de velg op uitzonderlijke slijtages of beschadigingen.

Bandenspanning en belasting

Minstens zo belangrijk is dat de banden de juiste spanning hebben. 1,5 bar te lage spanning kan resulteren in wel 10% verlies aan rendement. Dit gaat zover dat dit de hergebruiksmogelijkheden van het karkas negatief beïnvloedt, omdat de schouders en hielen teveel belast worden. Bovendien kost onderspanning extra brandstof.

En zorg dat de beladings- resp. belastingsvoorschriften van de fabrikant worden opgevolgd. Terwijl bij de montage wordt gelet op de combinatie band-wiel. Een verkeerde wielmaat (breedte) leidt tot overspanning, wat extra slijtage oplevert.

Vele oorzaken

Onder andere op bouwplaatsen ontstaat snel schade, rijdend op grof puin of over rijplaten. Geconcentreerd rijden en de scherpe randen van die platen vermijden, voorkomt insnijdingen. Scherp draaien en insturen veroorzaakt altijd wringen. Ook dat is te voorkomen door met beleid te sturen. En op de provinciale en snelwegen kan veelvuldig gebruik van de motorrem bij lage belastingen voor zaagtandslijtage zorgen. Dit is snel en eenvoudig met de hand te voelen. Remplekken – vlakke slijtageplek op één plek – zijn niet altijd te voorkomen, maar anticiperend rijden voorkomt dat plotseling (te) hard geremd moet worden. Juiste afstelling van de remmen helpt hierbij ook om dit te voorkomen. Een remplek zorgt voor een continue vibratie, wat kan leiden tot vervolgschade.

In het stadsverkeer zijn trottoirbanden en rotondes belangrijke oorzaken voor schade aan de band. Secuur sturen helpt om dit te voorkomen. Bij dubbellucht kan contact tussen de beide banden voor schade zorgen. Check of de banden niet aanlopen. Om de slijtage gelijkmatiger te maken, kunnen bij dubbellucht de buitenste en binnenste band na verloop van tijd gewisseld en gedraaid worden.

Blijf controleren

Schade aan het loopvlak, zeker bij gebruik op grove ondergrond, is met een visuele controle snel te constateren. Check of de juiste band voor het juiste gebruik is gemonteerd. Hoe meer profiel, hoe meer grip en hoe beter de prestaties en veiligheid. De band is het enige contactvlak tussen voertuig en wegdek. Wees er zuinig op.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.