7 Redenen voor vroegtijdige bandslijtage

U wilt de laagste kilometerkostprijs en het meeste profijt van uw investering. Zorg er daarom voor dat uw banden niet vroegtijdig slijten. Lees hier hoe.
7 Redenen voor vroegtijdige bandslijtage

U wilt juist dat uw banden zo lang mogelijk meegaan. Zo heeft u immers de laagste kilometerkostprijs en het meeste profijt van uw investering. Zorg er daarom voor dat uw banden niet vroegtijdig slijten. Lees hier hoe u aan de hand van het slijtagebeeld kunt zien wat het mogelijke probleem is.

1 - Te lage bandenspanning

Als uw banden voor langere tijd niet genoeg spanning hebben tijdens het rijden, dan slijten beide schouders van de band. Dat komt doordat er geen gelijkmatige verdeling van de druk is op het loopvlak. De oplossing hiervoor is: zorgen voor precies de juiste bandenspanning.

2 - Te hoge bandenspanning

Het omgekeerde kan ook: wanneer uw banden te veel spanning hebben tijdens het rijden, slijt het midden van loopvlak. De oplossing is in dat geval eveneens zorgen voor precies de juiste bandenspanning.

3 - Slechte schokdempers

Als de nokken van de band sterk vervormd zijn of de band heeft regelmatige slijtageplekken over de hele lengte, is de kans groot dat de schokdempers hun werk niet goed doen. Ook bij grote onbalans in het wiel en speling in de ophangingsrubbers of fusee-/stuurkogels kan zulke schade veroorzaken. Controleer dus al deze punten om het probleem op te lossen.

4 - Foute wielstand

Als de stand van de wielen niet goed is, kan er wielvluchtslijtage ontstaan, maar ook scheve bandenslijtage door foutieve sporing. Die is eenvoudig met de hand te voelen. Opnieuw uitlijnen is de oplossing voor dit probleem.

5 - Hielschade

Het doel van de hiel is dat de band en het wiel goed met elkaar verbonden zijn, zonder dat er lucht ontsnapt. Zodra er ook maar de kleinste schade aan de hiel is ontstaan, moet deze direct vervangen worden voor de veiligheid. De oorzaak van hielschade is vaak dat montagekop niet goed is afgesteld of de hiel niet goed in het velgbed is gedrukt.

6 - Zijwandslijtage

Stoepranden zijn de vijanden van zijwanden. Schade door stoepranden is eenvoudig te herkennen. In principe is deze slijtage niet gevaarlijk. Als de karkasdraden maar niet bloot komen te liggen of gebroken raken. Een andere oorzaak voor zijwandslijtage is aanloop. Controleer daarbij of de band niet te groot is voor het voertuig en of het wiel op de juiste positie zit. Tot slot kan de zijwand nog scheuren door uitdroging door zonlicht. Zijn deze scheuren tot op de karkasdraden, dan zijn nieuwe banden nodig.

7 - Zaagtandslijtage

Op niet-aangedreven assen kan zaagtandslijtage voorkomen. Lage bandenspanning en sporing zijn hier de oorzaak van. Dit specifieke type slijtage is te zien over de hele omtrek van de band en vaak ook over de hele breedte van het loopvlak. De slijtage is te voelen met de hand. Een oplossing voor zaagtandslijtage kan zijn het regelmatig wisselen van wielpositie.

Meer weten over bandslijtage?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Hiernaast kunt u ook extra informatie vinden op de kennispagina.