Opbouw van een velg

Landbouwvelgen zijn altijd opgebouwd uit een velgring en daarin een schijf. Hierbij bestaan er velgen met een vaste- en een verstelbare schijf. Door de grote diversiteit aan landbouwvoertuigen is bijna geen enkele velg hetzelfde. Zo zijn er allerlei variaties mogelijk op het gebied van het aantal boutgaten, de steekcirkel en de ET-waarde.
Opbouw van een velg

Bij velgen speelt een aantal afmetingen een belangrijke rol, welke ook vaak in de beschrijving van de betreffende velg benoemd worden. Wat deze afmetingen betekenen en hoe u deze met behulp van de artikelomschrijving kunt uitlezen, leggen wij graag aan u uit.

Velgbreedte

De breedte van de velg wordt tussen de buitenste velgranden gemeten. Dit is dus de afstand tussen de boven- en onderrand van een velg. De velgbreedte wordt aangegeven in inches. Een velg met de maat 14,00x19,5 heeft een breedte van 14 inch. 1 inch staat gelijk aan 2,54 cm dus in dit geval 35,56 cm. Er zijn verschillende afmetingen op het gebied van de breedte van een velg.

Diameter van de velg

Met de velgmaat of de grootte van de velg bedoelt men vaak de diameter van de velg in inches. De velgdiameter wordt staand gemeten buiten de hielzittingen van de velg. Deze komt overeen met de binnendiameter van de te gebruiken band en wordt weergegeven in inches. Je meet de diameter van een velg door een denkbeeldige lijn te trekken in het midden van de velg en de lengte hiervan op te meten. Het aantal centimeters deel je door 2,54 en dan weet je exact hoeveel inch de diameter van de velg bevat. 1 inch staat gelijk aan 2,54 cm, een velg van 14 inch is dus 35,6 centimeter in doorsnede.

ET-waarde van een velg

De ET-waarde van een velg geeft aan hoeveel het montage punt afwijkt van het midden van de velg. De vaststelling van de ET-waarde houdt verband met de techniek, de opbouw van het truckwiel. Dit bestaat meestal uit twee delen: de velg en de schotel of schijf. In ons kennisartikel over de ET-waarde van een velg wordt dit verder uitgelegd. 

Hoornrand

De functie van de hoorn van de velg is het in vorm houden van de hiel van de band.

 

A = Binnendiameter van de velg
B = Breedte van de velg
C = Hoornrandhoogte

Doorsnede van een velg

G = Diameter van het asgat
S =Steekcirkel van de bouwgaten en aantal boutgaten
N = Diameter nokkensteek en aantal nokken
W = Wielschoteldiepte (niet wielbolling)
D = Diameter boutgat en boutgat-afwerking
E = Extra boutgaten voor eventuele wiel gewichten
B = Buitendiameter schijf

Wat is de steekmaat van een velg?

De steekmaat van een velg heeft betrekking op de bevestiging van het wiel. De steek wordt omschreven met twee cijfers, het aantal boutgaten keer de diameter van de denkbeeldige cirkel die door het hart van de boutgaten getrokken kan worden. Een voorbeeld ter verduidelijking; een steek van 6x110 betekent dus dat de velg zes boutgaten heeft met een steekcirkel van 110 mm.

Bij vier of zes bouten is het gemakkelijk te meten en gebruikt men de tegenovergestelde bouten voor het bepalen van de steekmaat. Bij vijf boutgaten is het echter wat lastiger maar wij leggen het u graag uit!

Er zijn twee manieren om de steekmaat te berekenen bij vijf boutgaten.

  1. Er moet over het hart van de gaten een denkbeeldige cirkel getekend worden om vervolgens de diameter van de steekcirkel te kunnen meten. Wanneer deze 100 is, dan is de steek dus: 5x100.

  2. Neem het uiteinde van één boutgat. Meet de lengte tot het midden van een tegenoverliggend boutgat. Je meet dus NIET van hart tot hart, maar van de buitenzijde van één boutgat tot het hart van het tegenoverliggende boutgat. Wanneer deze 105 is, dan is de steek dus: 5x105.

Over Heuver

Benieuwd geworden naar onze werkzaamheden?

Heuver is een gerenommeerde bandengroothandel gevestigd in Hardenberg, Nederland en heeft daarnaast teams in de Benelux, Frankrijk, Roemenië, Engeland en Duitsland. We hebben meer dan 50 jaar ervaring. En met ons enorme aanbod van bijna alle A- en B-merken voor truck- en trailerbanden, grondverzet- en landbouwbanden, behoren we tot de top van Europa.

Neem contact met ons op