Doorsnede van een band

De werkelijke afmetingen van radiaalbanden kunnen aanzienlijk afwijken van de maataanduiding en kunnen per merk en type verschillen.

Daarom adviseren wij om de doorsnede van een band te bekijken en de aanvullende informatie te lezen, zodat u weet wat de verschillende termen betekenen.

A Bandbreedte
B Sectiehoogte
C Velgdiameter
D Belaste straal statisch
E Diameter
F Velghoornhoogte
G Velgbreedte
H Bolling (ET-waarde)

De relatie tussen deze termen en bodemverdichting

  • Bredere banden (grotere bandbreedte) met een groter luchtvolume zorgen voor minder bodemverdichting, omdat ze met een lagere spanning bereden kunnen worden
  • Wanneer u bredere banden kiest, komt u in een andere serie (sectiehoogte) terecht;

  • Bredere banden vragen meestal ook om velgen met een andere velgbreedte;

  • U kunt ook kiezen voor banden met een andere velgdiameter (veelal kleiner) om tot een groter luchtvolume te komen;

  • Belangrijk hierbij is dat er geen te groot verschil qua totale diameter is. Anders past de band/wiel-combinatie niet onder het desbetreffende voertuig.

Ombouwen naar bredere bandmaten

Houd hier ook rekening mee bij het ombouwen naar bredere bandmaten; het komt regelmatig voor dat de banden te groot zijn voor de toepassing, bijvoorbeeld bij de overgang van een 85-serieband naar een 70-, 65- of 60-serieband. U moet er altijd rekening mee houden, dat de onderlinge verhouding tussen de afrolomtrekken van de voor- en achterbanden min of meer gelijk blijft bij de ombouw van banden.

Voor alle banden die wij u op onze website presenteren, is de bijbehorende afrolomtrek ook in de technische gegevens terug te vinden.

Voordelen van brede banden

  • Groter contactoppervlak met de grond, dus meer grip;
  • Betere benutting van het beschikbare motorvermogen.

> Bekijk hier ons complete assortiment landbouwbanden.