Load- en speedindex bij landbouwbanden

De loadindex van een landbouwband, ook wel laadindex of belastingindex genoemd, staat op de zijkant van de band en wordt altijd in combinatie met de speedindex vermeld. De loadindex geeft aan hoeveel gewicht een band kan dragen bij de juiste bandenspanning. Het is dus aan u om te bepalen of u wel de juiste band voor het gewicht gebruikt en daar dan ook de juiste luchtdruk bij kiest.
Load- en speedindex bij landbouwbanden

Waar vind ik de loadindex?

De loadindex geeft aan hoeveel gewicht een band kan dragen bij de juiste bandenspanning. De code hiervoor staat op de zijkant van de band. Belast een band nooit meer dan de loadindex aangeeft! De loadindex wordt vaak samen gebruikt met de speedindex, die aangeeft hoe hard u maximaal mag rijden met een band.

VF-banden: tot wel 40 procent zwaarder te belasten

Vooral VF-banden doen het goed als het gaat om de loadindex. De naam van deze banden is een afkorting van ‘Very Increased Flexion’ en kunnen met maar liefst 40 procent minder bandenspanning exact hetzelfde gewicht dragen. De naam zegt het al, maar het voordeel is dat er veel minder bodemverdichting optreedt dan bij normale banden. Een logisch gevolg is dat met dezelfde bandenspanning dus tot wel 40 procent méér belasting mogelijk is ten opzichte van reguliere banden. Dat noemen we nou dubbel voordeel.

Grotere, bredere én hogere banden

Soms krijgen we wel eens aanvragen voor banden met een bijzondere loadindex. Als een landbouwmachine wordt ontwikkeld, kijken de fabrikanten namelijk niet altijd naar de banden die eronder moeten komen. En dan zijn ze, zodra het ontwerp klaar is, op zoek naar een band met een bepaalde hoogte, breedte en draagvermogen die nog niet bestaat. Doordat machines steeds groter worden, worden de banden hieronder steeds breder, met grotere luchtkamers en dus een hogere load/speedindex. Wij zoeken altijd samen met de klant naar een passende oplossing, zodat de bestuurders veilig de weg op kunnen.

De load- en speedindex aflezen op de band

Het draagvermogen wordt meestal weergegeven in PLY-rating (PR) of Load-Index (LI). De snelheid en het draagvermogen worden ook vaak aan elkaar gekoppeld, we spreken in dat geval van een Load/Speed-Index.

 

Een Load/Speed-Index van 133A8 wil dus zeggen dat de draagkracht 2060kg bedraagt bij een maximum snelheid van 40km/u. Alle codes en de maximale snelheid/draagvermogen hebben wij voor u weergegeven in een tabel.

Load/speed index tabel

Over Heuver

Benieuwd geworden naar onze werkzaamheden?

Heuver is een gerenommeerde bandengroothandel gevestigd in Hardenberg, Nederland en heeft daarnaast teams in de Benelux, Frankrijk, Roemenië, Engeland en Duitsland. We hebben meer dan 50 jaar ervaring. En met ons enorme aanbod van bijna alle A- en B-merken voor truck- en trailerbanden, grondverzet- en landbouwbanden, behoren we tot de top van Europa.

Neem contact met ons op