Aquaplaning voorkomen met de juiste truckbanden

We willen allemaal graag ongelukken voorkomen. In geval van aquaplaning is dat soms mogelijk. Door uw vrachtwagens te voorzien van de juiste truckbanden, helpt u om zo min mogelijk risico te lopen op gevaarlijke situaties bij een nat wegdek.
Aquaplaning voorkomen met de juiste truckbanden

Meer waterdruk dan gewicht

Maurits Bloem, productmanager Truck, legt uit hoe aquaplaning precies ontstaat: “Wanneer er aquaplaning optreedt, wordt het contact tussen de band en de weg opgeheven doordat er water tussenkomt. Dit gebeurt wanneer de druk die het water uitoefent op de band hoger is dan het gewicht op de band. Nu komt aquaplaning bij vachtwagens veel minder voor dan bij personenauto’s, maar toch wilt u er alles aan doen om het te voorkomen. Daarbij scheelt het dat het gewicht en het contactoppervlak met de weg bij een truck groot is.”

Water wegdrukken in lengterichting

De druk per vierkante centimeter is heel hoog bij een truckband. Maar het water moet wel goed weggedrukt worden om aquaplaning te voorkomen, zo geeft Maurits Bloem aan: “Dat wegdrukken gebeurt in de lengterichting van de band. Daarom moeten de truckbanden langsprofielen hebben, want dan kan het water weg. Aquaplaning ontstaat bij de trekas. De banden op deze as moeten een extra goed langsprofiel hebben. Als de vooras wel grip heeft, maar de trekas niet, gaat de vrachtwagen scharen.”

Tip: kies voor Aeolus NEO Allroads

Wilt u zeker weten dat u de juiste truckbanden gebruikt om aquaplaning te voorkomen? Dan raden wij u de Aeolus NEO Allroads aan. De langsprofielen van deze banden zorgen ervoor dat het water zo goed mogelijk wordt afgevoerd in de lengterichting.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook vindt u alle informatie over truckbanden op de truck kennispagina.