Loopvlak, schouder en zijwand van een truckband

Weet u aan welke eisen een truckband moet voldoen op het gebied van het loopvlak, de schouder en de zijwand? Wij zetten nuttige informatie op een rij voor u.
Loopvlak, schouder en zijwand van een truckband

Wanneer het gaat om de aanschaf van een nieuwe truckband, is het verstandig om vooraf na te denken over de optimale constructie voor uw situatie. Zo weet u al snel aan welke eisen de band moet voldoen op het gebied van het loopvlak, de schouder en de zijwand. Wij zetten nuttige informatie op een rij voor u.

Rubbersoort, drukverdeling en contactvlakvorm

Als de band recht vooruit rijdt, noemen we het contact tussen de band en het wegdek het loopvlak. Bij het kiezen van de juiste band is het vooral belangrijk van welke rubbersoort het loopvlak gemaakt is, want hier hangt de slijtvastheid grotendeels vanaf. Ook de drukverdeling en de vorm van het contactvlak zijn bepalend voor de levensduur van het loopvlak. Het profiel, dat opgebouwd is uit nokken, groeven en lamellen, is vooral bepalend voor de vorm van het contactvlak. Een groter contactvlak levert bijvoorbeeld meer grip op, maar slijt ook sneller.

Dit zijn de optimale eigenschappen voor het loopvlak:

  • Zo laag mogelijke rolweerstand;
  • Maximale krachtsoverdracht in alle weersomstandigheden;
  • Goede eigenschappen om aquaplaning tegen te gaan;
  • Optimale richtingsstabiliteit;
  • Minimaal rolgeluid en goede geluiddemping;
  • Hoge robuustheid tegen beschadigingen en inrijdingen;
  • Gelijkmatig slijtagebeeld en hoge slijtvastheid.

Ronde of hoekige schouders

Het deel tussen de zijwand en het loopvlak noemen we de schouder. Wanneer u een bocht neemt, is er ook wegcontact met dit deel van de band. Er zijn verschillende soorten schouders:

  • Ronde schouders zijn gunstig voor de levensduur en zorgen voor zo min mogelijk slijtage. 
  • Hoekige schouders zorgen juist weer voor een goede rolweerstand, minder aquaplaning en betere krachtoverdracht op een nat wegdek.

De beschermende zijwand

De naam zegt het al: de zijwanden zitten aan de zijkant van de band. Ze worden ook wel wangen genoemd. Het belangrijkste doel van de zijwand is het beschermen van het karkas tegen beschadigingen en het effect van vocht en de buitenlucht. Ook door zonlicht en ozon kunnen er kleine scheuren ontstaan in de zijwand. Wilt u extra bescherming? Kies dan voor een extra aangebrachte laag op de zijwand. Dit is bijvoorbeeld nuttig voor stadsbussen. Er is geen aparte aanduiding voor een versterkte zijwand, maar onze experts weten precies welke banden geschikt zijn in uw specifieke situatie.

Meer weten over deze bandonderdelen?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Verder leest u alles over truckbanden op onze kennispagina.