Is er verschil in banden voor boeren en loonbedrijven?

Vroeger was het overduidelijk: boeren hadden kleine tractoren en wagens, loonbedrijven hadden grote machines die boeren konden inhuren. Ze hadden dus ook een verschillende behoefte op het gebied van landbouwbanden. Maar zo zwart/wit is het tegenwoordig niet meer. Enno Schottert, Productmanager Landbouw bij Heuver, vertelt over de verschuiving die gaande is op dit gebied.
Is er verschil in banden voor boeren en loonbedrijven?

Groter materieel door schaalvergroting

“Inmiddels zijn de meeste boeren ook echt ondernemers met eigen machines. Door schaalvergroting gaan zij vanzelf de kant op van groter materieel en maken zij een heel bewuste keus voor banden. Sommige boerenbedrijven zijn qua omvang zelfs al groter dan de meeste loonbedrijven.”

Bodemverdichting verminderen

Beide doelgroepen hebben vandaag de dag dezelfde informatiebehoefte, vertelt Enno Schottert: “We hebben het met onze landbouwklanten veel over hoe zij bodemverdichting kunnen verminderen. Zij worden zich er steeds meer van bewust dat de keuze van banden daarin heel belangrijk is. Met de juiste banden behaal je een optimale oogst. Het is dus een investering die zeker loont. Er komt ook steeds meer keuze op bandengebied, waardoor advies altijd maatwerk is.”

IF/VF-banden met drukwisselsysteem

Vooral IF- en VF-banden, al dan niet in combinatie met een drukwisselsysteem, zijn enorm in opkomst, merkt Enno Schottert in de praktijk: “Inmiddels rijden steeds meer machines op deze banden. Logisch, want dan kun je met een heel lage spanning in het land ook de weg op en met een drukwisselsysteem een hoge spanning toepassen op de weg. Zo creëer je altijd de optimale situatie met minimale bodemverdichting en maximale brandstofbesparing.”

Conclusie:

Tegenwoordig liggen de werkzaamheden van boeren en loonbedrijven dicht bij elkaar. Informatiebehoefte en goed advies is voor beide even belangrijk. Dus nee, er is geen verschil meer in banden voor boeren en loonbedrijven. Ook niet in het geven van advies. Of u nou boer of loonwerker bent, u krijgt bij ons altijd een uitgebreid en persoonlijk advies.

Weten welke banden geschikt zijn in uw situatie?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij weten alles over landbouwbanden en geven u een persoonlijk advies dat past bij uw situatie. Wij ontzorgen u volledig en komen zelfs de banden bij u op locatie monteren. Voor overige informatie over landbouwbanden kunt u terecht op de landbouw kennispagina.