Overbrengingsverhouding, afrolomtrek en voorloop

Bij tractoren met vierwielaandrijving bestaat een nauwe relatie tussen de afmetingen van de voor- en achterbanden.
Overbrengingsverhouding, afrolomtrek en voorloop

Om optimaal gebruik te kunnen maken van vierwielaandrijving moet de afrolomtrek van de voorbanden kleiner zijn dan die van de achterbanden, de zogenaamde voorloop. Bij een tractor wordt meestal vermeld welke banden standaard gemonteerd worden. Vaak zijn meerdere maten mogelijk bij een bepaald type tractor, binnen de grenzen van een correcte voorloop. De waarde van de voorloop ligt bij een optimale toepassing van vierwielaandrijving van de tractor tussen de +1% en +5% (afrolomtrek voorbanden > afrolomtrek achterbanden). De toegestane waarden van voorloop liggen tussen 0% en +6%. Een voorloop kleiner dan 0% en groter dan +6% kan de rijprestatie en het stuurgedrag (vooral in bochten) van de tractor nadelig beïnvloeden en een (te) hoge slijtage van de voor- en achterbanden en een vroegtijdige slijtage van de transmissie veroorzaken.

De verhouding tussen het aantal omwentelingen van de voor- en de achteras is bij een mechanische vierwielaandrijving een vaststaand gegeven (deze wordt bepaald door de tandwielen van de versnellingsbak). Deze verhouding is de overbrengingsverhouding en ligt, afhankelijk van het merk en type tractor, meestal tussen de 1,20 en 1,50.

De exacte mechanische overbrengingsverhouding is in de handleiding/gebruiksaanwijzing van elke tractor vermeld.

 

Bepaling van de overbrengingsverhouding

Bepaling van de voorloop

Wanneer u de afrolomtrek van de voor- en achterbanden en de overbrengingsverhouding van de tractor weet, kunt u met de volgende formule de voorloop berekenen:

(Afrolomtrek voorband x overbrengingsverhouding) - afrolomtrek achterband    
----------------------------------------------------------------------------------------------------- x 100% = % voorloop
Afrolomtrek achterband    

Dynamische meting van de overbrengingsverhouding

1. Voorwielaandrijving en differentieel
inschakelen
2. Markeren van voor- en achterband aan
onderkant of op contactvlak
3. Achterband 10x laten draaien (vooruit)
4. Tellen aantal omwentelingen voorwiel
5. Berekening: omwentelingen
voorwiel delen door 10
Bijvoorbeeld: 13.5/10 = 1,35
de overbrengingsverhouding

De exacte mechanische overbrengingsverhouding van de meeste tractoren is in de handleiding te vinden. Persoonlijk advies nodig van onze experts? Natuurlijk staan wij altijd voor u klaar!

Andere breedtematen op dezelfde velg: omrekenen van inch naar mm

In sommige situaties wilt u banden met een andere breedtemaat op een velg gebruiken. Dat is mogelijk, maar het omrekenen van bandenmaten inches naar mm kan soms complex zijn. We leggen u graag uit hoe dit werkt. Een inch staat gelijk aan 25,4 mm. Zo kunt u uitrekenen hoe u de bandmaat in inches kunt omzetten naar de bandmaat in millimeters. Dit is meestal geen exact getal, maar een benadering. Zo is bijvoorbeeld een 12.4R20 band 12,4 inch breed, wat neerkomt op 315 mm. De bandmaat die hier in millimeters mee correspondeert is de 320/85R20.

Het getal 320 is in dit voorbeeld de breedte van de band in mm, 85 is de ratio tussen de hoogte en de breedte, R staat voor radiale constructie. Het getal 20 staat in dit geval voor de diameter van de velg in inches, die voor beide bandmaten uiteraard gelijk moet zijn.

Over Heuver

Benieuwd geworden naar onze werkzaamheden?

Heuver is een gerenommeerde bandengroothandel gevestigd in Hardenberg, Nederland en heeft daarnaast teams in de Benelux, Frankrijk, Roemenië, Engeland en Duitsland. We hebben meer dan 50 jaar ervaring. En met ons enorme aanbod van bijna alle A- en B-merken voor truck- en trailerbanden, grondverzet- en landbouwbanden, behoren we tot de top van Europa.

Neem contact met ons op