Enkel- of dubbellucht montage bij landbouwbanden?


Zware machines, slecht terrein. Hét moment dat u zich waarschijnlijk af gaat vragen of het niet verstandig is om met enkel- of met dubbellucht montage te rijden. Minder grip, wegzakken in de grond, bodembeschadiging. Allemaal reden om juist voor dubbellucht montage te gaan. Dat het brandstofverbruik op moeilijk begaanbaar terrein ook nog toeneemt lijkt de keuze te bevestigen. Wij helpen u graag met uw beslissing.
Enkel- of dubbellucht montage bij landbouwbanden?

Voor- en nadelen van dubbellucht montage

Dubbellucht, ook wel dubbele montage genoemd, zorgt voor een betere verdeling van de bodemdruk, betere stabiliteit van de tractor en vergroting van de trekkracht, dat zijn de belangrijkste voordelen van dubbellucht montage. De last verdeel je op deze manier over meerdere banden, waardoor de banden minder slippen én dus minder hard slijten. Tot slot daalt het brandstofverbruik ook door dubbellucht montage.

Een dubbelluchtsysteem is een praktische, economische oplossing. Echter, het is wel belangrijk dat u het maximale uit deze montage haalt. U moet de bandenspanning ook aanpassen om geen verdichting te veroorzaken, zodat dubbele montage ook duidelijk voordelen biedt. Dit heeft weer te maken met de driehoeksverhouding.

Een extra wiel naast het bestaande tractorwiel heeft ook nadelen. Twee banden in plaats van één maakt immers een groot verschil voor de breedte, ook al kiest u voor een smalle band ernaast. Andere nadelen is het hebben van meer rolweerstand, minder comfort en minder stuurgemak.

Dé oplossing voor landbouwcombinaties bij slecht terrein

De moderne combinaties van tractoren en landbouwwerktuigen worden steeds zwaarder. Het gewicht hiervan kan veel problemen bij slechte terreinomstandigheden, doordat de combinatie op dat moment teveel wegzakt.

Het principe van dubbellucht biedt op dat moment uitkomst: naast het bestaande tractorwiel een extra wiel monteren. Velen geven hieraan nog de voorkeur boven de keuze voor bredere (IF/VF-)banden.

Over Heuver

Benieuwd geworden naar onze werkzaamheden?

Heuver is een gerenommeerde bandengroothandel gevestigd in Hardenberg, Nederland en heeft daarnaast teams in de Benelux, Frankrijk, Roemenië, Engeland en Duitsland. We hebben meer dan 50 jaar ervaring. En met ons enorme aanbod van bijna alle A- en B-merken voor truck- en trailerbanden, grondverzet- en landbouwbanden, behoren we tot de top van Europa.

Neem contact met ons op