Hoe hard moet de grondverzetband zijn?

De luchtdruk in de grondverzetband is sterk bepalend voor de levensduur van de band. Verkijk u daar niet op, ondanks dat zo’n band er van zichzelf al zeer robuust uitziet. Wie de voorschriften opvolgt, kan rekenen op een goede levensduur van de band.
Hoe hard moet de grondverzetband zijn?

Te laag, te hoog – altijd schadelijk

Enkele voorbeelden (gemeten vanaf de ideale (aanbevolen) druk): 50% te lage luchtdruk in de band betekent 80% minder levensduur, 50% te hoge luchtdruk betekent 30% minder levensduur. Bij ‘slechts’ 15% te lage druk is dit toch al 20%, bij 15% te hoge druk ook altijd nog 10% minder levensduur.
Het is echter niet alleen de levensduur die negatief wordt beïnvloed door bijvoorbeeld (veel) te lage druk. Tegelijkertijd stijgt het risico op vroegtijdige schade en onveiligheid, omdat verschillende gebieden in de wang van de band veel te warm worden.

Juiste luchtdrukbepaling

Waar moet u op letten om de juiste luchtdruk in de grondverzetband te bepalen? Er zijn enkele richtlijnen om rekening mee te houden:

  • Vastleggen van het totaalgewicht van het voertuig door de fabrieksgegevens hiervan over te nemen of door het wegen per as.
  • Bereken de belasting per band (bij (mobiele) kranen delen van het totaalgewicht van het voertuig door het aantal assen en dat weer delen door 2). Let er op dat u extra belasting per as meerekent (zoals bij kranen bijvoorbeeld de contragewichten).
  • Gebruik de juiste tabel uit het overzicht ‘draagvermogen per band en luchtdruk’ voor het betreffende voertuig.
  • Let ook op de informatie geldend voor vervoer en transport.
  • Bij speciale voertuigen is het soms mogelijk tijdelijk een lagere bandenspanning voor gebruik bij lage snelheden toe te passen.

Voorzorgsmaatregel

In sommige omstandigheden is het raadzaam om de banden – als voorzorgsmaatregel - extra te beschermen en daardoor pech door lekke banden te minimaliseren. Dat kan door de lucht in de band te vervangen door polyurethaan. De band is bestand tegen lek rijden bij beschadigingen.