Bandenspanning en volrubberbanden

De maximale levensduur van een grondverzetband wordt voor een groot deel bepaald door de juiste bandenspanning. Het is immers de lucht in de band die het gewicht van het voertuig en eventuele lading draagt. Daarom is het belangrijk om altijd de luchtdruk in te stellen en te handhaven, die door de betreffende bandenfabrikant wordt geadviseerd en welke past bij de maximale belasting van de band (conform de Load/Speed-Index). Deze aanbevolen luchtdruk per band is ook terug te vinden in het productoverzicht van dit handboek.
Bandenspanning en volrubberbanden

Driehoeksverhouding

Een standaardband heeft een ideale balans tussen de belasting per band in kg, de snelheid in km/h en de luchtdruk. Deze driehoeksverhouding zorgt voor optimaal gebruiksgemak. Past u één van deze zaken aan, bijvoorbeeld een hogere maximumsnelheid terwijl de last gelijk blijft, dan dient u de bandenspanning ook aan te passen. In de onderstaande tabel vindt u een voorbeeld voor de 445/95R25 AEOLUS AR28 *** 174F E2 TL. 

In de tabel is het getal 6700 gearceerd, omdat 6.700 kg bij 80 km/h conform de Load/Speed-Index van 174F is. De bijbehorende bandenspanning hiervoor is 9 bar, wat dus de aanbevolen luchtdruk voor deze band is. Wilt u meer weten over de juiste bandenspanning, dan kunt u uiteraard altijd bij ons terecht voor advies op maat.

Te laag of te hoog: altijd schadelijk

Een te lage of een te hoge bandenspanning kan een enorme negatieve invloed hebben op de prestaties van de band. Zo zijn grondverzetbanden per definitie geen lagedrukbanden. Niet alleen de levensduur wordt negatief beïnvloed door bijvoorbeeld (veel) te lage druk. Ook het risico op vroegtijdige schade en onveiligheid stijgt, omdat verschillende gebieden in de wang van de band veel te warm worden. Bovendien stijgt het brandstofverbruik wanneer grondverzetbanden te weinig spanning hebben. De gevolgen van het rijden met een te lage bandenspanning hoeven niet altijd direct merkbaar te zijn en kunnen zich, zelfs na het aanpassen van de bandenspanning, alsnog voordoen. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren en daar waar nodig bij te pompen.

Enkele voorbeelden (gemeten vanaf de ideale (aanbevolen) druk): 50% te lage luchtdruk in de band betekent 80% minder levensduur, 50% te hoge luchtdruk betekent 30% minder levensduur. Bij ‘slechts’ 15% te lage druk is dit toch al 20%, bij 15% te hoge druk ook altijd nog 10% minder levensduur.

Juiste luchtdrukbepaling

Waar moet u op letten om de juiste luchtdruk in de grondverzetband te bepalen? Er zijn enkele richtlijnen om rekening mee te houden:

  • Vastleggen van het totaalgewicht van het voertuig door de fabrieksgegevens hiervan over te nemen of door het wegen per as.
  • Bereken de belasting per band (bij (mobiele) kranen; delen van het totaalgewicht van het voertuig door het aantal assen en dat weer delen door 2). Let er op dat u extra belasting per as meerekent (zoals bij kranen bijvoorbeeld de contragewichten).
  • Bepaal aan de hand van de spanningstabel de juiste bandenspanning voor uw situatie.
  • Let ook op de informatie die geldt voor vervoer en transport.
  • Bij speciale voertuigen is het soms mogelijk tijdelijk een lagere bandenspanning voor gebruik bij lage snelheden toe te passen.

Uitschuimen van banden

In sommige omstandigheden is het raadzaam om de banden – als voorzorgsmaatregel - extra te beschermen en daardoor pech door lekke banden te minimaliseren. Dat kan door de lucht in de band te vervangen door polyurethaan, oftewel het ‘uitschuimen’ van de band. Daarmee is de band bestand tegen lek rijden bij beschadigingen.

Dit is speciaal aan te bevelen:

  • Op bouwterreinen met een zeer grove ondergrond
  • Bij gieterijen
  • Bij de recycling van schroot
  • Bij de recycling van glaswerk
  • Bij baksteenfabrieken
Volrubberbanden zijn geschikt voor lagere snelheden en vlakke ondergronden en hebben een ruime mate van stabiliteit en een hoog draagvermogen

Volrubberbanden

Mocht het ‘uitschuimen’ van de band voor uw toepassing nog steeds niet afdoende zijn om de band voldoende bestand te maken tegen insnijdingen en lek rijden, dan kunnen volrubberbanden uitkomst bieden. Deze banden raken namelijk nooit lek en zijn ook via ons te verkrijgen. 

Volrubberbanden worden ook wel SE-banden (Super Elastic) genoemd en zoals de naam al zegt, betreft het hier massieve banden, die niet gevuld hoeven te worden met lucht. Dit type banden is geschikt voor lagere snelheden en vlakke ondergronden en hebben een ruime mate van stabiliteit en een hoog draagvermogen. Ook zijn deze banden goed wendbaar, doordat ze zijn opgebouwd uit meerdere rubberlagen. Volrubberbanden combineren daarmee de goede eigenschappen van massieve- en luchtbanden. We onderscheiden daarbij de volgende types volrubberbanden: 
 

  • 2-laags volrubberbanden bestaan uit een harde rubberlaag, waarbij de eerste laag is verstevigd met staaldraadringen en een dikke slijtlaag. Door de speciale samenstelling en toevoegingen aan het rubber, zullen deze banden niet gauw doorslippen.
     
  • Bij 3-laags volrubberbanden is er nog een extra derde en verende rubberlaag aan de band toegevoegd, die zich tussen de hiellaag en de slijtlaag bevindt. Daardoor biedt dit type meer vering en stabiliteit dan de 2-laags banden. Daarentegen worden deze banden door de extra laag ook sneller warm. Bij hogere snelheden en belastingen wordt het rubber door deze warmte zachter met als resultaat, dat deze banden een hogere slijtage hebben.
     
  • Voor speciale toepassingen zijn er ook speciale volrubberbanden, waaronder anti-statische volrubberbanden. Deze anti-statische banden zijn zeer geschikt om te gebruiken in explosiegevaarlijke omgevingen. Voor bedrijven waar met vetten en/of oliën gewerkt wordt, zijn er oliebestendige volrubberbanden ontwikkeld. Bovendien zijn er ook non-marking banden, die geen sporen achterlaten op de vloer, wanneer dat niet gewenst is, bijvoorbeeld in magazijnen.

Het grondverzetbandenboek!

Al onze grondverzetkennis verzameld in één handig boek. Zo heeft u altijd alle informatie makkelijk en snel bij de hand!

Vraag nu GRATIS uw grondverzetbandenboek aan!

Meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze experts via +31 (0)523 850 850. Verder leest u alles over grondverzet op onze grondverzet kennispagina.