Nieuw Europees bandenlabel vanaf mei 2021

Banden zijn sinds 1 november 2012 verplicht voorzien van een bandenlabel. Op 1 mei 2021 treedt het vernieuwde bandenlabel in werking. Het bandenlabel is verplicht voor banden voor personenauto’s (C1), lichte bedrijfsauto’s (C2) en zware bedrijfsauto’s (C3). Dit vernieuwde label is vanaf 1 mei bij elke truckband op onze website te vinden.
Nieuw Europees bandenlabel vanaf mei 2021

Uitleg bandenlabel

Iedere nieuwe band krijgt een bandenlabel, dat een prestatie-index voor drie sectoren weergeeft. Op dit label (sticker bij banden voor personenwagens en lichte trucks) staat onder andere de rolweerstand (= het brandstofverbruik). De indeling is van A (laag) tot E (hoog). De informatie over de grip op nat wegdek (= veiligheid) wordt op het bandenlabel ook ingedeeld van A tot E, waarbij het externe rolgeluid wordt weergegeven als waarde in decibel. Op basis van het bandenlabel kan de gebruiker een keuze maken voor een rendabele en veilige band met inachtneming van het brandstofverbruik, de grip en de milieubelasting.

Het bandenlabel moet bij alle vormen van aankoop worden weergegeven, zowel online (website, webshop) als ‘offline’ (zoals de showroom en gedrukt informatiemateriaal). Elke band moet van een bandenlabel-sticker zijn voorzien.

Het oude bandenlabel na 1 mei 2021

Bandenretailers (bandenspecialisten en groothandelaren die geen bandenmerk vertegenwoordigen) mogen vanaf 1 mei banden met het oude en het nieuwe bandenlabel verkopen. Bandenfabrikanten en importeurs/groothandel mogen vanaf 1 mei alleen banden met het nieuwe bandenlabel op de markt brengen.

Bandenlabel – vergelijkingsmateriaal en informatiebron

Het bandenlabel maakt het eenvoudig om banden op drie eigenschappen te vergelijken: brandstofefficiency, grip op een nat wegdek en extern afrolgeluid. Tientallen prestatiecriteria, zoals remgedrag op een droog wegdek, handling en slijtvastheid, zijn niet in het bandenlabel opgenomen. Deze relevante criteria kunt u opvragen in een adviesgesprek met één van onze experts. 

Grip op nat wegdek

De grip op een nat wegdek heeft een directe relatie met de remweg van een auto onder natte omstandigheden. De remweg van een vrachtwagen op banden met een A-label, is korter dan van dezelfde vrachtwagen op banden met een E-label.

Brandstofefficiëntie

Banden met een lagere rolweerstand dragen bij aan een lager brandstofverbruik. De keuze voor banden met een A-label levert een brandstofbesparing op ten opzichte van banden met een E-label.

Extern afrolgeluid

Het externe afrolgeluid is het bandengeluid dat omstanders horen als een (vracht)auto voorbijrijdt. Het verschil tussen een band met een A-label en een C-label bedraagt meer dan 3 decibel. 

Aanvullende productinformatie (via QR-code)

De QR-code is een koppeling naar een openbare, Europese productdatabase (EPREL) met het digitale bandenlabel en productinformatiebladen.

Sneeuwvloksymbool

Winter- en vierseizoenenbanden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) hebben een bandenlabel waarop dit symbool staat afgebeeld.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.

 

Bron: VACO.nl