Kies de beste band voor elke klus

Zonder band geen beweging, geen transport, niets. Het klinkt overtuigend, want de band is essentieel onder elk voertuig. Toch willen we dat beeld enigszins nuanceren. Want zonder lucht heeft u niets aan geen enkele moderne band. Als we ons dat realiseren, dan volgt daarna de keuze van het type band bij uw inzet. Wanneer kiest u voor een grootvolume band, transportband of flotationband?
Kies de beste band voor elke klus

De theorie

Een stukje theorie. Er is uiteindelijk maar één zaak die het gewicht draagt: niet de band, maar de lucht ín de band. Hoe meer volume de band heeft, hoe meer lucht erin kan. En hoe meer de druk per cm2 afneemt, hoe breder het spoor. En hoe meer de band kan dragen als de bandenspanning wel 100% is. Om dat bredere spoor te krijgen, kunt u ook kiezen voor een bredere band. In alle gevallen is een sterk radiaal karkas essentieel voor een sterke, duurzame band. Dat is, samen met de forse (‘fysieke’) toename van tractoren en machines, de basis naar de ontwikkeling van banden met veel volume.

Grootvolume

Vanwege de hogere draagkracht kwam ooit de grootvolumeband – zoals voor (zelfrijdende) giertanks en oogstmachines. Vergeleken met standaardbanden kan er meer lucht in en kunnen ze meer massa aan. Ze zijn groter en breder en sporen daardoor minder in. Ze bieden veel grip bij dezelfde buitendiameter en afrolomtrek als een standaardband. 
Let er wel op dat het vergroten van de diameter voor de wetgeving geen probleem is. Maar wat de breedte betreft zijn er restricties. Tractoren mogen niet breder zijn dan 3 meter. Wordt die maat door bredere banden groter, dan moet u ontheffing aanvragen.

Transportband

Als het werk grotendeels of geheel op verharde ondergrond wordt uitgevoerd, dan adviseren wij transportbanden. Deze zijn uniek doordat ze uitmuntend met een hoge belasting bij hogere snelheden om kunnen gaan. Ofwel, ze hebben een zeer hoog draagvermogen. Deze band is qua karkas behoorlijk stug en is meestal niet geschikt om met wisselende bandenspanning te werken. Veelal hebben ze een all steel karkas. dit type karkas is geheel uit staal opgebouwd, zoals bij de Aeolus AE74

Flotationband

Flotation- of IF-banden hebben bij dezelfde omtrek een grotere wangflexibiliteit dan transportbanden. Bij IF banden is er tot 20% meer lading mogelijk zonder dat u de bandenspanning hoeft te verhogen. Dat verbetert de efficiency. 
Maar we kunnen nóg een stap verder gaan. Dat zijn banden met VF-technologie, zoals de nieuwste Alliance Agriflex+ banden. Met deze banden kunt u zelfs tot 40% meer beladen bij eenzelfde bandenspanning. Het belangrijkste voordeel van de Very High Flexion (VF) banden is dat deze bodemverdichting zoveel mogelijk voorkomen. Terwijl de mobiliteit op het land optimaal blijft bij een vochtige bodemgesteldheid. Daarnaast hebt u met dit type banden de mogelijkheid van het handhaven van een constante (lage) bandenspanning bij elke snelheid. Dat levert extra tijdwinst en dus veel efficiencyvoordeel op.

Meer weten?

Heeft u vragen, neemt u dan contact op met onze experts. Zij kennen alle banden en helpen u bepalen wat in uw situatie het beste is. Ook kunt u ons bereiken via +31 (0)523 850 850 of een mail sturen naar info@heuver.nl . Verder leest u alles over banden via onze kennispagina.