Essentiële informatie voor de vrachtwagen- en trailerband

Iedere vrachtwagen, trailer en ander rollend materieel wordt door de fabrikant afgeleverd met banden die zijn afgestemd op de laadcapaciteit van het voertuig. De juiste load- en speedindex zijn bij vervanging van de banden essentieel voor een veilig gebruik.
Essentiële informatie voor de vrachtwagen- en trailerband

Bandenfabrikanten leveren banden met diverse profielen in verschillende gewichtsklassen. De keuze hangt nauw samen met de van fabriekswege toegestane maximale belading. Daarbij moet overigens ook de maatvoering ten opzichte van de velg en de afrolomtrek kloppen. Toch is – met name bij het beroepsgoederenvervoer – de loadindex bepalend. Een band kiezen met een te laag draagvermogen is vragen om moeilijkheden. Zowel wat betreft verkeersveiligheid als bij verkeerscontroles.

Alle gegevens die aangeven wat een band kan en mag, staan gecodeerd op de wang van de band. Hier vinden we cijfers over de afmeting (breedte en hoogte), de wielmaat, de belasting en de toegestane snelheid. Plus nog heel veel keuringskenmerken en dergelijke. De onderstaande uitleg heeft vooral betrekking op vrachtwagens, trailers en rollend materieel.

Essentiële bandinformatie

De cijfer/letter combinatie 315/80R22 in het voorbeeld geeft de afmeting, het soort karkas (‘R’ = radiaal) en de wielmaat weer. De vermelding 154/150M geeft de maximale belasting qua gewicht van deze band als deze enkelvoudig of dubbel gemonteerd wordt. De letter ‘M’ in de combinatie 154/150M geeft de maximum snelheid aan.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.