Tips voor wielmontage

Bij het monteren van een (nieuw) wiel is er een aantal essentiële zaken waar u rekening mee moet houden. Het aandraaien van de wielmoeren doet u namelijk met beleid, op basis van vooraf vastgestelde waarden en volgorde. Wij geven u graag een paar tips!

Diagonaal

Het aandraaien van de wielmoeren gebeurt stapsgewijs en telkens wisselend naar diagonaal tegenover elkaar geplaatste moeren; totdat de juiste waarde is bereikt. Beschadigde of verroeste moeren vervangt u door nieuwe. De aanhaalmomenten vindt u bij de technische gegevens in de handleiding van het voertuig.

Wielmoeren natrekken

Wielen zijn vóór aflevering altijd behandeld met grondverf en een laklaag. Dit beschermt de wielen, maar betekent tevens dat de moeren dit laagje gaandeweg afslijten; vooral als de wielen vaker gewisseld worden. Extra controle kan dus geen kwaad. Ook moeten de wielmoeren zich na aandraaien even ‘zetten’. Daarom is het bij nieuwe voertuigen en na iedere wielwisseling noodzakelijk na elke 50 tot 100 kilometer de wielmoeren na te trekken. Pas dan zijn ze veilig en correct gemonteerd. Zijn de omstandigheden qua inzet van het voertuig extreem zwaar? Dan is het aan te bevelen de wielmoeren tussentijds bij routinecontroles ook te controleren.