Uitlijnen van landbouwbanden verlaagt de kosten

Alleen de banden maken contact met de ondergrond. Zij zetten de kracht van de motor door hun tractie om in voortbeweging en zorgen dat de tractor bestuurbaar is. Daarom is de keuze van de juiste band voor de juiste inzet belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de juiste uitlijning. Dán kunnen kosten bespaard worden en leveren de banden uiteindelijk meer draai-uren.
Uitlijnen van landbouwbanden verlaagt de kosten

Tractoren worden groter en zwaarder. Daarom worden steeds hogere eisen aan de banden gesteld. Voor een maximale levensduur en optimaal rijcomfort is goede uitlijning belangrijker dan ooit. Bovendien verdient juiste uitlijning zich in financieel opzicht snel terug. Vooral bij de voorbanden is uitlijning van groot belang, want daar is de grootste besparing te bereiken.

Kosten verlagen

Tractoren worden ingezet onder zware omstandigheden. Daarom is het zaak deze regelmatig uit te lijnen. Zo houd je de (banden)slijtage en daarmee het brandstofverbruik in de hand. Hebben bijvoorbeeld de voorbanden teveel uitspoor, dan slijten de binnenste nokken ten opzichte van de buitenste sneller. Bij teveel toespoor is het andersom. Duidelijk is, dat dit onnodige kosten betekent. Het voorkomen of opheffen van de kleinste spoorafwijking draagt al positief bij aan het brandstof verbruik, dit kan namelijk gereduceerd worden met 4 tot 10%. Ook draagt het bij aan het verminderen van de bandenslijtage, deze kan namelijk vermindert worden met 15 tot 50%.

Specifieke eisen

Landbouwbanden opereren in wisselende situaties. Een goed gekozen band levert perfecte trekkracht. En de goed uitgelijnde band zorgt voor maximale benutting van de profieleigenschappen. Tel daarbij op een goede sporing en uitlijning van voor- en achterwielen en reductie van verbruik en slijtage zijn snel bereikt. Een toespoor van 10 millimeter betekent een kostenpost van duizenden euro’s per jaar. Met name als de tractor veel op de verharde weg rijdt.

Moderne uitlijning

Professioneel uitlijnen met laserapparatuur, zoals door de specialisten van Heuver wordt uitgevoerd, lijkt kostbaar. Maar daar tegenover staat dat minder vaak dure, nieuwe banden hoeven worden aangeschaft. De juiste, exacte afstelling betekent meer draai-uren en een lager verbruik, dus een goed verdienmodel op de banden. Let er ook bij nieuw gekochte tractoren op dat deze vóór gebruik uitgelijnd worden. Dat blijkt niet altijd vanzelfsprekend.

Voordelen

Een goede uitlijning verdient zich op meerdere manieren snel terug. Alle reden dus om hier de nodige aandacht aan te besteden:

  • gelijkmatige bandenslijtage,
  • minder brandstofverbruik,
  • meer pk’s om mee te werken,
  • minder slijtage stuurkogels,
  • minder slijtage wiellagers,
  • minder motorbelasting,
  • minder inspannend rijden,
  • lagere operationele kosten.

Een goed uitgelijnd landbouwvoertuig verdient de investering binnen 1 jaar terug. Het perfect uitlijnen van een voertuig hangt samen met de nauwkeurigheid van metingen en correcties. De specialisten van Profile Tyrecenter Heuver kunnen uw landbouwvoertuig als geen ander voor u uitlijnen.

Conclusie

In het totaal aan bedrijfskosten spelen banden een grote rol. Dus, hoe hoger het rendement, hoe lager de kosten. Dat rendement is echter afhankelijk van het dagelijks gebruik. Controleer daarom minimaal eenmaal per jaar de uitlijning. Goed uitgelijnde, goed gemonteerde banden – met de juiste spanning - zijn een belangrijke positieve bijdrage aan het rendement. Ze gaan langer mee, reduceren het brandstofverbruik en vergroten bovendien de veiligheid.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten. Onze specialisten beantwoorden graag uw vragen. Ook kunt u ons bereiken via +31 (0)523 850 850 of een mail sturen naar info@heuver.nl. Verder kunt u alle overige informatie met betrekking tot landbouw vinden op de landbouw kennispagina.