Landbouwbanden monteren

Wanneer een trekkerband moet worden vervangen, dan gelden op de eerste plaats belangrijke veiligheids- en montageregels die je moet volgen. Het is een intensief karwei, dus daar haal je het beste een (landbouw)bandenspecialist bij. Maar zorg vooraf dat je zeker weet dat de nieuwe landbouwband de goede is voor de velg waar hij op moet en het gebruik waarvoor hij bedoeld is.
Landbouwbanden monteren

De veiligheid bij de montage neemt u in acht door te zorgen dat gewerkt wordt met het juiste gereedschap, de juiste methoden en met een correct persluchtsysteem met drukbeveiliging. En uiteraard veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, gehoorbeschermers en een bandenkooi. Is er geen kooi, houd dan voldoende afstand (bij het oppompen).

Verwijder oude landbouwband

Voorafgaand aan de montage moet eerst de oude band verwijderd worden. Doe dat nooit als deze nog is opgepompt! Gebruik wiggen zodat de trekker of het landbouwvoertuig niet kan rollen. Zet hem vervolgens op de krik, zodat het betreffende wiel vrijkomt van de grond. 

Smeer daarna de velgrand en de hiel van de band in met montagevet. Dan krijg je hem, met gebruikmaking van de technische hulpstukken, gemakkelijker van de velg.

Voorbereiding montage landbouwband

Montage van een nieuwe landbouwband, wat je vanwege de controlemogelijkheden verticaal – dus op het voertuig – doet, begint met enkele voorbereidende stappen:

 • Check of band, velg en binnenband bij elkaar passen én bij het voertuig en gebruiksdoel.
 • Maak de velg schoon en controleer op beschadigingen (binnenzijde).
 • Gebruik bij montage met een binnenband altijd een nieuwe binnenband. Bij een tubeless band uiteraard een tubeless velg gebruiken; plus altijd een nieuw tubeless ventiel monteren.
 • Bij volumineuze banden hydraulisch gereedschap, zoals een hieldrukker en/of hiellichter, gebruiken.

Als laatste voorbereidingsstap smeer je de velgrand en de hielen van de nieuwe band in met bandenvet. Zorg voor een dunne laag op binnen- en buitenzijde van de band (tip: aan de buitenzijde ca. 5 centimeter hoger dan de hoogte van de velgrand).

De 7 stappen bij de montage van een landbouwband

Bij de start van de montage zorg je eerst dat ventiel of ventielopening zich aan de onderkant bevindt. Vervolgens:

 • Breng de band met de eerste hiel aan op de velgrand.
 • Duw deze er stukje bij beetje overheen. De hiel van de band komt in de diepste groef van de velg.
 • Pomp de binnenband iets op en leg deze in de velg en steek het ventiel door het ventielgat.
 • Duw de tweede hiel over de velgrand en in de diepste groef van de velg (eindig bij het ventiel).
 • Centreer de band op de velg.
 • Check of de binnenband niet door de hielen wordt afgekneld.
 • Pomp de band tot ongeveer 2,5 bar op, waardoor de hielen goed op hun plek komen.

Tot slot

Om de band verder op zijn plaats te krijgen en op te pompen, is het zaak goed te controleren of de band (hielen) goed op zijn plaats zit. Dan kan de band tot gebruiksspanning worden opgepompt. Doe dit ofwel in een bandenkooi ofwel neem voldoende afstand.

Enkele algemene gebruikstips

 1. Verwarm een velg waarop een band is gemonteerd nooit (niet lassen of solderen).
 2. Controleer regelmatig de bandenspanning.
 3. Een te lage spanning zorgt voor onnodige slijtage van het karkas.
 4. Een te hoge spanning geeft een kleiner contactvlak van de band met de grond (verlies van grip, kwetsbaarder voor schades).