Vaste verhoudingen

Bij banden komen we in zijn algemeenheid in de aanduidingen verschillende maataanduidingen tegen. Eén daarvan is de hoogte-/breedteverhouding. Deze vindt u altijd op de wang van de band. Hoe ontstaat deze?

Hoogte gedeeld door breedte

Bij de hoogte-breedteverhouding kijken we naar de hoogte ten opzichte van de breedte van de band. Standaard is een band met een verhouding van 1, genaamd serie 100 (= hoogte en breedte zijn identiek en hoogte gedeeld door breedte is dus 1). Hierbij wordt de waarde in inches in hele getallen weergegeven (bijvoorbeeld 18.00R33). De omrekening voor de inch is 2,54 cm.

De volgende stap is de serie 80 band: hierbij is de verhouding hoogte/breedte 0,8. De maat wordt in hele, halve of kwart inches aangegeven; bijvoorbeeld 525/80R25.

In enkele sectoren was er de 70-serie banden (hoogte x breedte = 0,7). Die is eigenlijk geheel overgegaan in de 65-serie banden. Hierbij is de hoogte 0,65 x de breedte. De maataanduiding gaat in hele inches of in hele millimeters. Enkele voorbeelden zijn 35/65R33 en 750/65R25.

Gebruikskosten

Banden zijn een kostbare investering. Hóe zij presteren en u er maximaal profijt van heeft, is van vele gebruiksparameters afhankelijk. Dit zijn de gebruiks- en onderhoudsomstandigheden. Plus dat de gekozen band voldoet aan hetgeen waarvoor hij is ontworpen. De prijs per kilometer of per gebruiksuur – afhankelijk van type band en sector – wordt mede bepaald door de werkelijke gebruiksomstandigheden en niet alleen door de prijs en kwaliteit. Waarbij de juiste maatvoering in hoogte/breedte voor het beste gebruik van essentieel belang is.