Inzet bepaalt keuze tussen radiale en diagonale band

De fabrikant ontwerpt en bouwt een grondverzetmachine op basis van specifieke eisen voor het beoogde inzetgebied. Daar hoort dan een specifiek type band bij. Waarmee in de praktijk – ofwel afhankelijk van inzetgebied en type machine – soms variaties tot de mogelijkheden behoren.
Inzet bepaalt keuze tussen radiale en diagonale band

Wij houden van duidelijkheid en delen onze kennis graag. Dus verklaren we met plezier de belangrijkste techniek en de letters die op grondverzetbanden staan. Aan de hand daarvan kunt u vroegtijdig bepalen welk type band voor uw situatie het beste is.

De basiskeuze is, of u een radiale of een diagonale band nodig heeft. Dus een band waarbij het karkas radiaal aangebrachte koordlagen – dwars op de ronding van de band aangebracht - en een extra, loopvlak stabiliserende gordel heeft of dat de band (alleen) kruislings over elkaar gelegde koordlagen zónder stabiliserende laag heeft.
Die keuze voor radiaal of diagonaal, wordt voornamelijk bepaald door type werk en type ondergrond. De belangrijkste verschillen:

Radiaalband

  • Uitstekende tractie offroad
  • Hoge slijtvastheid
  • Goed rijcomfort
  • Hoge weerstand tegen insnijdingen van het loopvlak

Diagonaalband

  • Hoge stabiliteit van het voertuig
  • Groot zelfreinigend vermogen op leem- en kleigrond
  • Goede zijwandbescherming tegen beschadigingen
     

Welke letter geeft wat aan?

De letters die we op een grondverzetband tegenkomen, hebben vanzelfsprekend elk een betekenis. Voor de betekenis van de inzetgebieden per machinetype, vindt u op onze site de artikelen Grondverzet- en industriebanden per voertuigtype en TRA codering die u duidelijkheid geven.

Andere letters die veel over de band vertellen zijn (de aanduidingen komen oorspronkelijk uit het Frans, zoals u tussen haakjes kunt zien):
T = tractie (traction)
R = rots en steen (rocher)
V = snelheid (vitesse)
F = flotation
P = veelzijdig (polyvalent)
S/R = vlak / rots en steen (lisse / rocher)

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze experts via +31 (0)523 850 850 of een mail sturen naar info@heuver.nl. Verder leest u alles over grondverzet op onze grondverzet kennispagina.