Banden voor starre of knikgestuurde dumptrucks

Centraal bij dit type voertuig staat één ding: het transport van – doorgaans – zware ladingen. De vracht wordt op één punt opgehaald en vervolgens getransporteerd naar een andere locatie en daar gelost. Afhankelijk van het geografische inzetgebied verloopt dit transport van meerdere honderden meters tot enkele kilometers. De starre of knikgestuurde dumptruck keert daarna leeg terug naar het laadpunt. Waarna dezelfde cyclus zich herhaalt.

Kenmerk is daarnaast dat de lading met redelijke snelheden, afgezet tegen de massa van de lading, tot circa 25 km/h wordt vervoerd. Dat vereist bijzondere kenmerken van de banden. Deze moeten bestand zijn tegen zowel hitte-ontwikkeling, die ontstaat door de druk van de lading en de snelheid, als een hoge weerstand tegen slijtage hebben. Dit type voertuig moet zo lang mogelijk functioneel zijn. Banden wisselen is vaak veel werk en kost veel tijd. Dus is een grote mate van duurzaamheid zeer wenselijk. 

Omdat de inzet van deze voertuigen in de meeste gevallen op onverharde wegen en lossere (rotsachtige) ondergronden plaatsvindt, moeten de loopvlakken en de wangen van de banden tot een zeer hoge mate bestand zijn tegen insnijdingen.