Welke velg hoort bij welke truckband?

De juiste truckband kiezen is één ding. Maar wat is daar dan de ideale velg voor? U wilt immers voorkomen dat een velg de belading niet kan dragen. Of dat de band oprekt of trilt doordat hij net niet goed op de velg past. Maurits Bloem is onze Productmanager Truckbanden. Hij vertelt u graag hoe u bepaalt welke velg het beste past bij welke band.
Welke velg hoort bij welke truckband?

Maatvoering, type voertuig en positie

“Uiteindelijk is het een kwestie van maatvoering. De maat van de band bepaalt voor een heel groot deel welke velg erbij hoort. Daarna kijken we op welk type voertuig de band gemonteerd gaat worden en vervolgens op welke positie. Deze onderdelen zijn gekoppeld aan waarden die op de velg staan. Elke positie op het voertuig heeft namelijk een specifiek type velg.”
 

Welk type rem heeft het voertuig?

“De remonderdelen die op de as onder het voertuig zitten, zijn ook bepalend voor het type velg. Schijfremmen en trommelremmen hebben immers andere eigenschappen en dus moet de velg daar ook op aangepast worden. Daarom is het belangrijk om hierop te letten bij het kiezen van de juiste velg. Dit is niet altijd direct te zien bij de velginformatie, dus vraag ons gerust om advies.”
 

Per type truck verschillend

“Elk vrachtwagenmerk en zelfs elk afzonderlijk type heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Daarom is het echt maatwerk om te bepalen welke velg erbij past. De schijf van de velg zit steeds op een net iets andere positie, dat noemen we de ET-waarde. Die letters staan voor ‘Einpresstiefe’. Hoe lager de ET-waarde van de velg, hoe verder het wiel naar buiten komt te staan. Wij bepalen graag samen met onze klanten wat de beste velg is voor hun situatie.”

In ons bandenhandboek of in onze webshop ziet u onder het kopje ‘aanbevolen velg’ en ‘toegestane velg’ precies welke maatvoeringen beschikbaar zijn. De uiteindelijke keuze maakt u natuurlijk zelf!

Meer weten? Onze experts helpen u graag!

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.