Van deze materialen wordt een band gemaakt

Natuurlijk denkt u direct aan rubber als u aan banden denkt. Maar de werkelijkheid is een stuk gecompliceerder. Lees hier waar banden van gemaakt worden.
Van deze materialen wordt een band gemaakt

Natuurlijk denkt u direct aan rubber als u aan banden denkt. Maar de werkelijkheid is een stuk gecompliceerder. Een band bestaat namelijk uit tientallen verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden gemaakt van vele materialen. Lees hier waar banden van gemaakt worden.

Niet alle rubbersoorten zijn hetzelfde. Diverse soorten hebben diverse eigenschappen. Daarom wordt er in banden gebruikgemaakt van zowel natuurrubber als synthetisch rubber. Ook wordt er nog voor een heel klein percentage butyl rubber toegevoegd. In totaal zijn er wel dertig verschillende soorten rubbermengsels, die compounds worden genoemd.

De belangrijkste verschillen tussen natuurrubber en synthetisch rubber:

Natuurrubber Synthetisch rubber
Zeer elastisch Minder elastisch
Niet helemaal luchtdicht Beter luchtdicht
Weinig warmteontwikkeling en rolweerstand Beter hittebestendig
Kan niet goed tegen hoge temperaturen Kan niet goed tegen lage temperaturen

 

Door deze eigenschappen wordt er bijvoorbeeld meer natuurrubber gebruikt in winterbanden dan in zomerbanden. 

Overige materialen

  • Een groot deel van de band, ongeveer een kwart, bestaat uit vulstoffen. Denk daarbij aan roet en silica. Deze worden gebruikt om het rubbermengsel sterk en stijf te maken. Silica is daarbij beter geschikt op een nat wegdek dan roet.
  • Weekmakers op oliebasis (safe oils, dus niet kankerverwekkend) worden gebruikt om de hardheid en stijfheid van de band aan te passen.
  • Antidegradanten zijn chemische stoffen die de band beschermen tegen aantasting door de zon, zuurstof en ozon.Rubber wordt gevulkaniseerd door zwavel toe te voegen.
  • Hier wordt het mengsel elastischer van.
  • Staaldraad zorgt voor een stevige en luchtdichte aansluiting van de band op de velg.
  • Kunststoffen als polyester, rayon, glasvezel en nylon worden gebruikt om het karkas op te bouwen en te versterken.

Meer weten over de ideale bandsamenstelling voor uw situatie?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Ook kunt u verder lezen op onze kennispagina voor specifiekere informatie over banden.