M+S en 3PMSF-banden: wat betekenen deze symbolen?

In de winter zijn winterbanden noodzakelijk. Deze winterbanden worden voorzien van een M+-aanduiding of het 3PMSF-ymbool met een sneeuwvlokje. Wat betekenen deze markeringen en wat is het verschil tussen M+S en het 3PMSF-label? Het is noodzakelijk om dit te weten, zodat u de beste winterbanden voor uw situatie kan aanschaffen. Wij helpen u graag verder!
M+S en 3PMSF-banden: wat betekenen deze symbolen?

Wat betekent de M+S-aanduiding?

Voor winterbanden voor uw wagenpark komt u snel uit bij truckbanden met een M+S-aanduiding. Echter zijn dit niet per definitie winterbanden, de M+S-aanduiding kan ook voorkomen op zomerbanden zoals, off-road banden. De letters staan in de verschillende talen voor hetzelfde, namelijk: ‘Matsch’ + Schnee, Mud + Snow of Modder + Sneeuw. Het is in veel landen wel verplicht om op deze banden te rijden in de winterperiode.

De M+S-codering op banden betekent dat het profiel of structuur beter presteert op sneeuw dan standaardbanden. Op de wang van de band staat aangegeven dat ze extra geschikt zijn voor deze omstandigheden, uiteraard met de ‘M+S’ code. In onze webshop vindt u volop M+S-banden, onder andere van onze eigen merken Aeolus en Barkley.      

Let op: De M+S-aanduiding is inmiddels op 95% van de truckbanden standaard. Tegenwoordig kunnen fabrikanten het symbool aanvragen zonder hiervoor een officiële test af te leggen.

Wat betekent het 3PMSF-symbool?

Sommige banden zijn voorzien van een bergpictogram met sneeuwvloksymbool (3PMSF). Deze aanduiding noemen we ‘Three-Peak Mountain Snowflake’. Het symbool is eenvoudig te herkennen aan de drie bergpunten. Bij winterse omstandigheden bieden 3PMSF-banden een bewezen goede prestatie op het gebied van veiligheid, handling en weggedrag. Voor veel banden wordt het 3PMSF-symbool de standaard norm in Europa. Als de banden voldoen aan een vastgestelde praktijktest op een met sneeuw bedekte weg, mag deze aanduiding gevoerd worden. Hierbij moeten de prestaties minimaal 25 procent hoger zijn dan de standaardband.

Wetgeving winterbanden voor vrachtwagens

De actuele wet- en regelgeving is in ieder land verschillend als het gaat om de wetgeving winterbanden voor vrachtwagens. Breng daarom op voorhand de wetgeving voor uw belangrijkste transportbestemmingen in kaart. Hierdoor komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan en bent u altijd op de hoogte van de laatste regelgevingen.

 

Bekijk het overzicht van de regels in de belangrijkste Europese landen.

Aeolus winterband geeft u zekerheid

De wettelijke regels in Europa voor het gebruik van winterbanden zijn aangescherpt. Dat geldt óók voor het vrachtverkeer. In de belangrijkste transportlanden zijn minimaal 3PMSF-banden verplicht. Met onze Aeolus ASW80 (stuuras) en de Aeolus ADW80 (aandrijfas) winterbanden reist u zonder problemen naar al uw gewenste bestemmingen, waarbij u kunt vertrouwen op de 100% urengarantie. Daarnaast zijn er nieuwe winterbanden van Aeolus op de markt, namelijk de Aeolus NEO Winter S+D banden. Ook hier geldt natuurlijk de 100% urengarantie.

 

Met een lange levensduur, moderne lamellentechniek, onderling verbonden profielblokken en een breed oppervlak behoren de banden tot de beste producten van de markt. Daarnaast zijn de winterbanden van Aeolus dankzij de uitgekiende rubbermix zeer slijtvast. Dat biedt een zeker stuurgedrag, veel grip en stabiliteit in sneeuw en op verijsde wegen.

Meer weten? Onze experts helpen u graag!

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850 voor een advies op maat over de ideale truckband met M+S codering voor uw situatie. Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.