Enkel- of dubbellucht montage bij vrachtwagens

Bij trucks en opleggers is er niet echt een keuze voor enkel of dubbel. Hier heeft de stuuras altijd twee banden. Voor de overige assen kunt u kiezen. De as en de belasting bepalen waar u voor gaat. Als u bijvoorbeeld bij nieuwere voertuigen een hogere asdruk heeft, dan moet u zorgen dat de banden dat gewicht ook mogen dragen. Let op: dan moeten de velgen dit ook aan kunnen!
Enkel- of dubbellucht montage bij vrachtwagens

Let op de loadindex voor enkel- en dubbellucht

Het type montage bepaalt ook de loadindex die u moet aanhouden voor de band. Bij een band met een loadindex 154/150 staat het eerste getal (154) voor de maximale gewichtsbelasting als hij enkelvoudig wordt gemonteerd. Het tweede getal (150) geeft de gewichtscategorie aan bij dubbellucht montage. In dit geval heeft de band een maximum draagvermogen van 3.750 kg (aanduiding 154) bij enkellucht en 3.350 kg (aanduiding 150) bij dubbellucht.
 

Draagvermogen van de velg

De maximale aspositie moet ondersteund worden door banden die dat ook daadwerkelijk kunnen dragen. Hieronder geven we u een voorbeeld. Een band met 160K kan 4.500 kilo dragen. Heeft u aan beide kanten een dergelijke band gemonteerd, dan is dat perfect voor een as met een draagvermogen van 9 ton. Heeft de as een draagvermogen van 10 ton, dan moeten er banden onder met dezelfde maat, maar met meer draagvermogen. Dan kiest u bijvoorbeeld voor een band met 164K, want deze kunnen 5.000 kilo dragen. Natuurlijk moeten hier dan nog wel andere velgen op, zodat deze niet bezwijken onder het gewicht.
 

Meer weten? Onze experts helpen u graag!

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.