Kies de juiste rolweerstand en bespaar kosten

Het bepalen van de ideale rolweerstand van uw truckbanden levert u geld op. Maurits Bloem, onze Productmanager Truckbanden, vertelt u graag hoe dat precies werkt.
Kies de juiste rolweerstand en bespaar kosten

Verlaag brandstofkosten via de banden

“Voor een transporteur zijn banden heel belangrijk. Die zorgen er immers voor dat de truck veilig kilometers kan maken om op de plaats van bestemming aan te komen. Toch zijn de bandenkosten voor een transportbedrijf gemiddeld slechts 3 à 4% van het totale aantal kosten. De grootste kostenpost zijn de loonkosten en daarna komen brandstofkosten (zo’n 30%). En die laatste zijn te verlagen door banden met de juiste rolweerstand te kiezen.”

Wat is de rolweerstand van een band

Rolweerstand wordt veroorzaakt door de vervorming van een band tijdens het rollen, in het contactvlak met het wegdek. Door deze vervorming van de band wordt er een energieverlies veroorzaakt in de vorm van warmte. Hierdoor moet de motor meer kracht leveren om dit energieverlies in de banden te compenseren wat resulteert in een toename van het brandstofverbruik. Dus hoe lager de rolweerstand is van de banden, hoe lager het brandstofverbruik is om dit te compenseren.

Rolweerstand in combinatie met bandenspanning

“Hoe makkelijker een vrachtwagen rolt, des te minder brandstof verbruikt hij. Daarom is de rolweerstand zo belangrijk. Deze staat als labelwaarde vermeld bij elke truckband in onze webshop. Kies de juiste band voor de juiste positie en creëer daarmee de best passende rolweerstand. Heel belangrijk: pas ook de juiste bandenspanning toe en zorg dat de banden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn. De combinatie van deze twee dingen zorgt voor de optimale kostenbesparing. En een paar procent besparing op brandstofkosten levert veel meer op dan op bandenkosten.”

7 klassen voor de rolweerstand

Elke truckband heeft een bepaalde labelwaarde voor de rolweerstand. Een verlaagde rolweerstand leidt tot een lager brandstofverbruik. Er zijn 7 klassen (A t/m G), hierin is A de meest gunstige en G de meest ongunstige klasse. Het verschil is een besparing van 7,5% tussen de gunstigste (A) en meest ongunstige klasse (G) aangeven. Dit komt in de praktijk overeen met een verschil tussen 2 verschillende klasse, dus bijvoorbeeld tussen A en B, op ongeveer 0,1 liter per 100 km. Bij een jaarlijks kilometrage van 100.000 km heb je in dit geval een besparingspotentieel van 100 liter.

Meer weten? Onze truckexperts helpen u graag!

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook leest u alles over truckbanden op de truck kennispagina.