Banden vullen met stikstof

De bandenspanning van banden is niet altijd gelijk. Dit komt door de eigenschappen van zuurstof, waarmee veel banden gevuld zijn. Zuurstof bestaat uit fijne moleculen, die zich langzaam door de poriën in een band naar buiten persen. Dit zorgt voor een afnemende bandenspanning.
Banden vullen met stikstof

De bandenspanning kan ook toenemen door gebruik van standaard perslucht. Daarin zit namelijk altijd een bepaald percentage vocht; dat zet uit bij verwarming. Dat gebeurt tijdens het rijden. Hoe warmer de band wordt, hoe meer het vocht uitzet, hoe hoger de kans op een klapband. Door uw banden te laten vullen met stikstof worden beide nadelen opgelost.

De voordelen van de juiste vrachtwagenband druk door stikstof

Omdat stikstof een droog gas is, stop het oxidatieprocessen. Met stikstof loopt u dus minder risico op roest of oxidatie. Daarnaast zijn ook de moleculen in stikstof anders dan in zuurstof. Banden die gevuld zijn met stikstofgas lopen vier keer langzamer leeg dan banden met standaard perslucht. De hoeveelheid bar neemt dus minder snel af. Door gebruik van stikstof blijft de temperatuur in de band constanter. Op die manier slijten de banden gelijkmatiger af en is de rolweerstand optimaal. Tot slot is stikstof, in tegenstelling tot zuurstof, niet brandbaar. Dit is vooral voordelig wanneer u gevaarlijke goederen transporteert. 

Alle voordelen van stikstof vulling op een rijtje

  • Stikstof verlengt de levensduur van uw banden.
  • Een band met stikstof heeft langer de juiste bandenspanning.
  • Dat zorgt voor minder rolweerstand en dus minder onnodig brandstofverbruik.
  • Met stikstof bereikt u een brandstofbesparingseffect van 2% tot 3%!

Stapt u ook over op stikstof?
 

Neem contact op