Familie binnen een familiebedrijf: Gerrit en Marjan Jonker

Een familiebedrijf, wie werkt daar nog tegenwoordig? Nou, wij bij Heuver dus! En het mooie is: je ziet ook veel andere familiebanden binnen ons bedrijf. Daarover gaat deze serie persoonlijke verhalen van medewerkers. Gerrit Jonker en zijn schoonzus Marjan vertellen in deze editie hun verhaal.
Familie binnen een familiebedrijf: Gerrit en Marjan Jonker

Bij Heuver solliciteren voor de aanspraak

Marjan Jonker (51) werkt bij Heuver als medewerkster backoffice. Ze is getrouwd met Wim Jonker, de broer van Gerrit en samen hebben Wim en Marjan vijf kinderen en één kleinkind. Wim en Marjan hebben een eigen bedrijf dat naadloze aluminium dakgoten levert. Daar deed Marjan al de administratie voor, maar ze miste toch het contact met collega’s: “We hebben ons kantoor aan huis, maar daardoor miste ik wel de sociale contacten. Oorspronkelijk werkte ik in de zorg, dus ik had geen diploma’s voor administratief werk. Gerrit zag mij wel als een goede kandidaat voor Heuver, dus die tipte mij eind 2012 binnen het bedrijf. Ik deed werk voor de klantenservice en een deel administratie voor Profile Heuver tijdens de bandenwisselperiodes. Dat was echt superleuk. Tussendoor vroegen ze mij wel eens om bij te springen en dat leidde uiteindelijk tot een vast contract.”

Geen belangenverstrengeling

Gerrit Jonker (57) is verkoopleider Landbouw bij Profile Heuver. Eén dag in de week zit Gerrit ook in Hardenberg op het hoofdkantoor en dan komen ze elkaar wel eens tegen. Maar meestal is hij onderweg om klanten te bezoeken en de zes medewerkers te ondersteunen die hij aanstuurt. Hij dacht direct aan Marjan toen hij hoorde dat ze bij Heuver iemand zochten: “Ik heb haar toen direct gebeld vanuit de auto en ze reageerde heel enthousiast. Vervolgens heb ik mijzelf er helemaal buitengelaten, juist om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Want toen Marjan eenmaal was aangenomen, kwam ze in het team dat ik destijds aanstuurde.”

Het voelt nooit raar

Een tijdje is Gerrit de manager geweest van Marjan. Hij was zelfs al manager van de afdeling waar ze kwam te werken toen hij haar aanbeval. Toch heeft hij nooit spijt gehad, vertelt hij: “Ik hoorde vanaf het begin al positieve verhalen over Marjan van mijn collega’s. Daardoor heb ik nooit spijt gehad van mijn aanbeveling.” Marjan: “We hebben het ook nooit als raar of ongemakkelijk ervaren dat we samen werken en dat hij dan ook nog mijn leidinggevende was. Tijdens een werkbespreking zag ik hem gewoon niet als mijn zwager, maar als mijn manager. Wij kunnen nog steeds heel goed werk en privé gescheiden houden.” Dat de familie Jonker heel betrokken is, blijkt wel. Tijdens de familiedag die Heuver organiseerde in oktober 2018, hebben Gerrit en Marjan allebei een deel van hun familie rondgeleid, zo veel mensen waren er!

Al 40 jaar

De familiebanden tussen de twee zijn trouwens dubbel. Een broer van Marjan is getrouwd met een zus van Gerrit en Wim. Daardoor kent Marjan Gerrit al zo’n kleine 40 jaar. Vanuit het hoge noorden (Bedum bij Groningen) kwam zij wel eens in de vakantieperiode logeren bij Ina, een jongere zus van Gerrit en Wim. Marjan: “Toen was er ook altijd zo’n irritant ventje daar in huis, haha!” Over ‘in huis’ gesproken… Marjan heeft nog een tijdje bij Gerrits gezin in huis gewoond na de geboorte van hun een na jongste zoon. “Die lag in het ziekenhuis in Amsterdam omdat hij te vroeg geboren was en Gerrits vrouw moest ook behandeld worden en herstellen. Omdat ik nog niet naar de opleiding voor kraamverzorgster kon, had ik tijd om ze uit de brand te helpen. Dat hield in dat ik kookte voor Gerrit en hun drie kinderen. In het begin was ik er elke dag en later kwam ik wat minder vaak. We kennen elkaar dus echt goed.”

Naar alle nieuwsberichten