Februari is voor de landbouwsector een belangrijke maand

Het mestseizoen is volop bezig! Vanaf 1 februari mag bouwland en vanaf 16 februari grasland weer bemest worden. Er zijn regels voor het uitrijden per grondsoort en per type mest. Wij helpen u graag en hebben de regels voor u op een rij gezet.
Februari is voor de landbouwsector een belangrijke maand

Het weer mogen uitrijden van de mest zorgt bij boeren voor opluchting. Na de lange winter zitten de beerputten namelijk overvol, omdat de dieren de wintermaanden op stal stonden. Tijd dus om het profiel en de overall kwaliteit van de (flotation-)banden van de mestmachines onder de loep te nemen. We hebben ook een speciaal artikel waarin we u alles vertellen over deze flotation banden.

Bemestingsregels

Voor het uitrijden van dierlijke mest en zuiveringsslib zijn verschillende periodes vastgelegd. We zien dat deze perioden afhankelijk zijn van mestsoort, grondsoort en of er sprake is van grasland of bouwland. We zochten een en ander bij de officiële instanties uit. Hieronder vindt u de regeling voor dierlijke mest. De algemene regel is: niet uitrijden als de bodem bevroren, besneeuwd of met water verzadigd is. Ook mag geen mest worden aangewend als de bodem wordt bevloeid, beregend of geïnfiltreerd.

De gegevens op een rij

Grasland:

 • uitrijden van drijfmest van 16 februari tot 1 september; op alle grondsoorten;
 • uitrijden vaste mest van 1 februari tot 1 september; op zand- en lössgrond.
  - op klei- en veengrond toegestaan van 1 februari tot 16 september.

Bouwland: 

 • uitrijden van drijfmest van 1 februari tot 1 augustus; op alle grondsoorten;
  - uitrijden tot 1 september is toegestaan mits uiterlijk 31 augustus van hetzelfde jaar een groenbemester wordt geteeld of in het aansluitende najaar bollen worden geplant.
 • uitrijden van vaste mest mag van 1 februari tot 1 september; op zand- en lössgrond. 
  - op klei- en veengrond mag u het hele jaar vaste mest uitrijden;
  - u mag op zand- en lössgrond het hele jaar door vaste mest gebruiken bij de aanplant van fruit- en plantsoenbomen.

Over Heuver

Registreren en contact

Wilt u toegang tot onze webshop? Vraag hier uw account aan.

Profiteer bij Heuver van meer dan 50 jaar ervaring! U krijgt van ons altijd een deskundig en gedetailleerd advies. Neem contact op met een van onze adviseurs via +31(0)523 850 850 of vul het contactformullier in.

Neem contact met ons op