De optimale bandenspanning voor uw vrachtwagenbanden

Het blijft één van de belangrijkste onderwerpen als het over banden gaat: de bandenspanning. Wilt u weten wat de ideale spanning is voor de banden onder uw vrachtwagen of trailer? Wij vertellen u graag alles over de juiste bandenspanning.
De optimale bandenspanning voor uw vrachtwagenbanden

Maximale belading van een vrachtwagen

Bij advies over de juiste bandenspanning, gaan wij altijd uit van de beladen toestand. Bij vrachtwagens hebben we namelijk geen drukwisselsysteem, zoals bij landbouwbanden. Alleen als een vrachtwagen consequent met een niet-maximale belading rijdt, adviseren wij een andere bandenspanning.

Bandenspanning te hoog, te laag of precies goed?

De schade van een te hoge bandenspanning – overspanning - is veel kleiner dan de schade bij te lage bandenspanning. Te lage bandenspanning kan een kapotte band tijdens het rijden veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Tijdens het rijden is het te merken of de spanning te hoog, precies goed of te laag is, vooral bij vrachtwagenbanden met 3D-technologie.

Met overspanning rijd je minder stabiel, omdat het contactoppervlak te klein wordt. Zijdelingse krachten kun je dan niet meer goed opvangen. Als de bandenspanning precies goed is, rijdt de vrachtwagen logischerwijs ook stabiel. Bij onderspanning, een te lage bandenspanning, drukt de lading zwaarder op de banden, rijd je minder soepel en verbruik je meer brandstof. Mocht u in dit laatste geval langdurig op de band doorrijden, dan verandert de rubbersamenstelling door de warmteontwikkeling en wordt het profiel en de karkas onherstelbaar beschadigd.

Als u een lage spanning combineert met een te hoge snelheid, dan veert de band te veel in. De gevolgen zijn dat de band te warm én de wang te zwaar belast wordt. Op deze manier treedt slijtage versneld op en zo haalt u het optimale rendement niet.

Voordelen van de juiste bandenspanning

Met de optimale bandenspanning voor uw band heeft kan uw vrachtwagen en/of trailer altijd maximaal beladen worden. Daarnaast maakt u gebruik van het volledige rendement van de band, zal de band minder snel slijten en profiteert u ook nog eens van lager brandstofverbruik. Dat scheelt een extra bezoek aan het tankstation. Bovenal het belangrijkste: de banden zijn gegarandeerd veiliger te gebruiken.

Gebruik de gebruikstabel van het bandenmerk

Wat de juiste bandenspanning is in uw situatie, hangt af van de wielbelasting en de gebruikssnelheid. Bepaal dus eerst hoe zwaar het transport in totaal is en hoe snel u kunt rijden. Raadpleeg de gebruikstabel van het gebruikte bandenmerk om de juiste bandenspanning te bepalen. Dus geen algemene tabel of een tabel van een ander merk. Er zijn soms namelijk grote verschillen tussen de verschillende merken. Samen met onze experts vindt u altijd de juiste band voor het juiste gebruik met de juiste spanning.

Meer weten?

Neem contact op met onze experts via +31 (0)523 850 850. Zij beantwoorden graag de vragen die u heeft over uw truckbanden! Ook vindt u alle informatie over truckbanden op de truck kennispagina.