In het spoor groeit echt niets

Bodemverdichting is een belangrijk begrip in de landbouw. Rekening houden met spoorvorming, dus bodemverdichting, is essentieel. Want in het (dichtgereden) spoor groeit echt niets! Met IF- en VF-banden voorkomt u het probleem van ‘dicht’ rijden.
In het spoor groeit echt niets

Economische schade

Bodemverdichting gaat over de soort grond, de waterhuishouding, het type teelt en de belastbaarheid van de bodem. Door veelvuldig op- en af rijden van landbouwmachines drukt u de grond in elkaar (‘dicht’) en ontstaat spoorvorming. Dat heeft grote invloed op de waterhuishouding en dus op de groei van gewassen. Dat betekent economische schade door een lagere opbrengst. En de noodzakelijke herstelwerkzaamheden zoals frezen en/of ploegen kosten tijd en extra brandstof. Het is zaak veel aandacht te besteden aan het voorkomen van bodemverdichting door spoorvorming.

Hogere weerstand

Het is nu eenmaal zo dat in spoorvorming echt niets groeit. En sporen kosten u extra brandstof vanwege de hogere weerstand die tractor en materieel moeten overwinnen. Vooral in het voorjaar rijdt u de grond snel ‘dicht’. De grond is nog relatief nat en heeft dus minder draagkracht. Rijdt u met smalle(re) banden het land op, dan zakt u teveel weg. Wij adviseren voor dergelijke natte gronden banden met meer volume, meer spoorbreedte en dus minder diepe insporing.

IF- en VF-banden

Met de juiste band voorkomt u diepe sporen en levert toch niets in aan draagkracht. Neem IF- en VF-banden. Die kunnen met lagere bandenspanning dezelfde of met gelijke bandenspanning meer belasting aan dan standaardbanden. Met minder bandenspanning levert u met deze banden niet in op draagvermogen, maar krijgt u wel een breder contactoppervlak. Door dat groter, breder profieloppervlak sparen ze de bodem en wordt deze veel minder diep ingereden. Bovendien behoudt de band zijn optimale grip en bespaart op brandstof omdat hij minder diep inspoort.

Veel keuze

In ons assortiment hebben wij veel keuze, voor elke inzet en iedere ondergrond. Wilt u meer weten over onze merken - Michelin, Trelleborg, Pirelli, Alliance (alleen Benelux), Aeolus, Barkley en MRL – dan kunt u contact opnemen met onze experts. Zij helpen u graag!