Extra breed profieloppervlak biedt voordelen

In de landbouw kennen we de standaardband, de IF- en VF-band. De IF- en VF-banden (respectievelijk Increased Flexion en Very High Flexion) zijn in opkomst. En dat is niet zonder reden! De eigenschappen van standaardbanden zijn genoegzaam bekend. De IF-band is een flexibelere band, met extra souplesse. De VF-band is nog soepeler en heeft meerdere voordelen. Lees hieronder meer daarover.

Veeleisend

De ingezette schaalvergroting betekent dat tractoren en machines meer wegkilometers maken. Om dat efficiënt te kunnen doen, is groter materieel nodig. De tractoren worden daardoor steeds groter, met zwaardere motoren. Daardoor rijden ze harder, wat tijdwinst oplevert. Maar de banden moeten aan die voorwaarden kunnen voldoen. Tegelijkertijd moeten ze effectief op het land zijn en zo min mogelijk schade aanbrengen. Zonder aan draagkracht te verliezen.

Meer grip

Dan zijn IF- en VF-banden de oplossing. Deze kunt u met een lagere spanning gebruiken, hebben een groter draagvermogen en zijn flexibeler. Bij die lagere bandenspanning vormt zich een breder en platter profiel. Vooral op het land is dat prettig, want het contactoppervlak is groter. Deze banden hebben daardoor meer grip , veroorzaken minder bodemverdichting en verbruiken minder brandstof.

Drukwisselsysteem

De juiste IF- en VF-band is te gebruiken op een standaardvelg. Vooral bij een VF-band is het slim om te spelen met de bandenspanning. Ze hebben zo’n 30 tot 40% meer draagvermogen bij een gelijke spanning als standaardbanden. Ofwel: de bandenspanning mag 30 tot 40% lager zijn dan bij een standaardband in dezelfde omstandigheden.

Koppelen we deze band aan een drukwisselsysteem zoals van PTG, dan rijdt u op het land met lagere spanning (meer tractie, minder schade en brandstof) en op de weg met een hogere spanning. U heeft dan een kleiner contactoppervlak, wat minder brandstof en minder slijtage oplevert. In de praktijk zal de band met deze eigenschappen langer meegaan. 

Onze experts kennen alle banden en helpen u graag met bepalen wat in uw situatie het beste is.