Bescherm uw bodem tegen verdichting

Bodemverdichting; een term die u de laatste jaren steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat houdt dit nu precies in? Onze specialisten leggen het aan u uit!
Bescherm uw bodem tegen verdichting

Aantasting van de bodemkwaliteit

Een gezonde bodem bestaat uit grond, lucht, water en ander organisch materiaal. Insporing door zware machines of een hoge bandenspanning verstoort deze verhouding. Dat zorgt voor bodemverdichting: aantasting van de kwaliteit van de bodem. Dit wilt u natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. U wilt immers de bodem zo gezond mogelijk houden en een zo hoog mogelijke opbrengst uit uw land halen. Wij helpen u daarbij door u te voorzien van tips en advies.

Meer contactoppervlak = minder bodemverdichting

Een lagere bandenspanning vergroot het contactoppervlak. Met banden valt hierin een boel te winnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bredere banden met een grotere luchtkamer.

Wanneer een tractor op een standaardband staat (bijvoorbeeld 520/85R38) en teveel inspoort, kunt u ervoor kiezen om bredere banden te monteren, bijvoorbeeld 650/65R38. Daarmee vermindert u de bodemdruk. Bandenspanning en het luchtvolume bepalen immers samen het draagvermogen van een band. Een vergroting van het luchtvolume maakt een lagere spanning mogelijk. Deze staan altijd met elkaar in verbinding.

Vragen over bodemverdichting?

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten. Onze specialisten beantwoorden graag uw vragen over bodemverdichting.