Bandenspanning voor landbouwbanden

Bij landbouwvoertuigen is de combinatie van wisselende (gewichts)belasting van de banden en rijden op verschillende ondergronden één van de grootste uitdagingen. Welke bandenspanning is wanneer nodig of verdient dan juist een bepaalde band de voorkeur? Hoe vaak wijzig je de bandenspanning en waar let je op?
Bandenspanning voor landbouwbanden

De bandenspanningsproblematiek in de landbouw is het beste te schetsen aan de hand van een voorbeeld. Want het aantal situaties is zo gevarieerd, dat er niet direct één algemene richtlijn is. Met een voorbeeld wordt duidelijker waar – in algemene zin – knelpunten en mogelijke oplossingen liggen.

Praktijk bandenspanning landbouwwerktuigen

Eén van de grote uitdagingen qua bandenspanning is een aangekoppeld werktuig. Want juist komen we de grootste lastwissels tegen. Door het extra gewicht achter het zwaartepunt van de trekker ontstaat in bepaalde situaties een hefboomwerking. Ondanks het gebruik van gewichten.

Zwaartepunt

Nemen we als voorbeeld een aangekoppelde ploeg, dan is er een groot verschil wanneer deze horizontaal (werkstand) of omhoog (transportstand) staat; zoals bij rijden op de weg. Ook het verschil in snelheid tussen beide standen telt hierin mee. Door het gewijzigde zwaartepunt wil de trekker achterover kantelen, want de achteras wordt zwaarder en de vooras minder belast. Dat komt zeker op de weg de bestuurbaarheid en de veiligheid niet ten goede.

2 opties voor de bandenspanning van landbouwwerktuigen

Ongeacht het type werktuig moet de druk in de band altijd aan de hoogste belasting aangepast worden. In genoemde situatie zou de druk in de achterband gemiddeld verdubbeld moeten worden. Dat is echter verre van ideaal om op het land te werken. Dus telkens bij het wisselen van de ondergrond (en snelheid) zou de bandenspanning moeten worden aangepast. Als dat te omslachtig of niet mogelijk is, dan is het een optie te kiezen voor een band met een grote luchtkamer en dezelfde afrolomtrek. Deze optie is echter niet altijd mogelijk in verband met de breedte van de ploegvoor.

Wielbelasting en snelheid

Bepalend voor de bandenspanning zijn zowel de wielbelasting – deze kan op papier berekend worden of door weging (letterlijk) gevonden worden – als de gebruikssnelheid respectievelijk -snelheden. Om de juiste waarde te bepalen, kunnen de gebruikstabellen van het gebruikte bandenmerk geraadpleegd worden. Gebruik niet een algemene tabel of een tabel van een ander merk, want tussen de merken bestaan voor hetzelfde type band soms grote verschillen. Samen met de experts van Heuver is de juiste band voor het juiste gebruik met de juiste spanning altijd te vinden.

Voorkom onnodige slijtage aan uw landbouwbanden

De juiste bandenspanning is zowel in het land als op de weg belangrijk om onnodige belasting en slijtage van profiel en karkas te voorkomen. Rijden met te lage spanning en hoge snelheid geeft teveel invering van de band. Daardoor loopt én de tempratuur in de band te hoog op én wordt de wang te zwaar belast. Op het land kan een verkeerde spanning betekenen dat de landbouwband om de velg draait en in de wang vouwen komen. De band slijt sneller waardoor het optimale rendement niet wordt gehaald.