TRA codering geeft duidelijkheid

De keuze van de juiste (grondverzet)band bij de juiste machine, wordt gedaan aan de hand van de internationaal gestandaardiseerde TRA code. Aan de hand hiervan kan in één oogopslag gezien worden welke band voor welk inzetgebied geschikt is.

Vaste coderingen

De TRA code is internationaal de standaard en wordt geaccordeerd door de ISO (International Standard Organisation), de ETRTO (European Tyre and Rim Organisation), de TRA (Tyre and Rim Association) en de JATMA (Japan Automobile Tyre Manufacturers Association).
Door deze organisaties zijn 4 typen grondverzetbanden, afhankelijk van hun inzetgebied, en industriebanden gedefinieerd. Deze categorie is op de wang van de band te vinden. We onderscheiden:
 

Toepassing Profiel

C = Compactor (wegenbouwmachines en walsen)

1 = Ribbed

L = Loader & Dozer (shovels en bulldozers)

2 = Traction

G = Grader (schrapers)

3 = Rock

E = Earthmover (kipper- en dump trucks)

4 = Rock (deep tread)

IND = Industrial

5 = Rock (very deep tread)

 

5S = Smooth (very deep tread)

Profielen

Binnen bovengenoemde categorieën bestaan er – wederom afhankelijk van het inzetgebied - verschillende profieldieptes en profielpatronen; deze worden met een cijfer aangegeven. Het betreffende cijfer wordt in combinatie met de eerder genoemde letter op de wang van de band weergegeven. Waar overigens ook de weergave van de band- en wielmaat, de loadindex, de naam en het producttype van de fabrikant en gegevens over type band (tubeless of niet, radiaal of diagonaal) te vinden zijn. Het type band voor wegenbouwmachines zoals walsen (compactors) is er veelal maar in enkele soorten, de ‘C1’ en ‘C2’; beide met een meer gladder profiel. Wie min of meer een standaardband voor een shovel nodig heeft, komt uit op een ‘L3’; voor zware omstandigheden zoals in mijnen is er de ‘L5’. Aan de hand van de TRA-codering is snel de juiste band voor de juiste inzet te kiezen.

Belangrijk

Iedere band heeft zijn eigen technische specificaties. Daarom moet een band nooit buiten de limieten van dat inzetgebied gebruikt worden. Ook afwijkingen en bijzondere geometrische standen voor de machine kunnen de prestaties van de band beïnvloeden. De experts van Heuver Bandengroothandel kunnen bij iedere vraag adequaat helpen. Zodat u de bestelde band(en) probleemloos kunt gebruiken.

TRA Code (EM)

Code Profiel Toepassing
C1 Smooth Compactor
E1 Ribbed Earthmover, transport
E2 Traction Earthmover, transport
E3 Rock Earthmover, transport
E4 Rock (deep tread) Earthmover, transport
E7 Flotation Earthmover, transport
G1 Ribbed Grader
G2 Traction Grader
G3 Rock Grader
G4 Rock (deep tread) Grader
G5 Rock (very deep tread) Grader
L2 Traction Loader, dozer
L3 Rock Loader, dozer
L4 Rock (deep tread) Loader, dozer
L5 Rock (very deep tread) Loader, dozer
L3S Smooth Loader, dozer
L4S Smooth (deep tread) Loader, dozer
L5S Smooth (very deep tread) Loader, dozer