Banden voor wielladers

In de meeste gevallen worden wielladers ingezet in ruw terrein of op een ondergrond van puin en restafval. Daarom zijn de eigenschappen om bestand te zijn tegen insnijdingen en beschadigingen essentieel.

Wielladers scheppen lading op en verplaatsen die meestal over een korte afstand. Met als gevolg dat er veel draaiingen – in tegenstelling tot de normale wielomwentelingen - van de banden zijn. Dat levert wrijving op en dus slijtage. De band is voldoende robuust om hier goed tegen bestand te zijn. 

In situaties met losse(re) ondergrond wordt veel gevraagd van de flotation-eigenschappen en van de tractie van het profiel. De band zorgt bovendien voor de nodige stabiliteit van de wiellader tijdens alle handelingen. Algemeen gesproken zijn de snelheden van de wiellader niet hoog. In het geval van speciale front loaders voor de mijnbouw met de doorgaans vochtige en ruwe ondergrond, gaat qua bandenkeuze de voorkeur uit naar L-4S en L-5S banden. Deze zijn met een aangepast, gladder profiel uitstekend bestand tegen beschadigingen en insnijdingen.