Wetgeving winterbanden en sneeuwkettingen Europa

Het is voor u belangrijk om te weten wat de actuele wet- en regelgeving is op het gebied van winterbanden en sneeuwkettingen voor bedrijfsauto’s zwaarder dan 3500 kg. Dat begrijpen wij als geen ander! Daarom vertellen we u graag hoe het zit voor de belangrijkste transportbestemmingen binnen Europa. Hieronder vindt u een tabel met de meest recente, voor u nuttige informatie.
Wetgeving winterbanden en sneeuwkettingen Europa

Voor de andere Europese landen kunt u onze whitepaper downloaden met alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Download whitepaper

Land Regels m.b.t. winterbanden   Regels m.b.t. sneeuwkettingen en banden met spikes
België Geen algemene regelgeving voor winterbanden. Er wordt symmetrie vereist bij uitrusting met M+S of winterbanden.   Sneeuwkettingen alleen toegestaan op wegen met sneeuw en/of ijs. Banden met spikes zijn verboden.
       
Duitsland De voertuiguitrusting (banden) moet aangepast zijn aan de weersomstandigheden: Voertuigen onder 3.5T moeten volledig uitgerust zijn met banden met het Alpine symbool (3PMSF banden) vanaf 1 januari 2018 op alle asposities. Voertuigen boven 3.5T moeten op de stuur- en aandrijfassen uitgerust zijn met banden die beschikken over het 3PMSF symbool. In winterse omstandigheden, is het 3PMSF symbool ook verplicht op banden die geproduceerd zijn na 1 januari 2018. Banden die zijn geproduceerd voor 1 januari 2018 en die enkel over het M+S symbool beschikken, worden nog tot 30 september 2024 als geschikte winteruitrusting aanvaard.  

Het gebruik van sneeuwkettingen wordt enkel toegestaan wanneer aangeduid met de gepaste verkeersborden. Spijkerbanden zijn verboden, behalve voor de route via Kleines deutsches Eck. Extra: 60 € boete voor onaangepaste banden, 80€ boete wanneer oorzaak van verkeersobstructie = onaangepaste banden, 100€ boete voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie door onaangepaste banden, 120€ boete voor het veroorzaken van een ongeval. Plus 1 punt in elke situatie (Flensburg points system).

       
Frankrijk

Geen algemene wet- of regelgeving voor winterbanden. Uitzonderingen worden aangegeven op verkeersborden. Winteruitrusting is verplicht voor voertuigen die rijden op wegen gemarkeerd met het B26 teken. De Franse regelgeving wordt momenteel herbekeken en er zouden zich wijzigingen kunnen voordoen vanaf het winterseizoen 2021-2022

 

Sneeuwkettingen worden enkel gebruikt wanneer voorgeschreven aan de hand van verkeersborden. Voor voertuigen < 3.5t zijn spijkerbanden toegestaan vanaf de eerste zaterdag voor 11 nov tot de laatste zondag van maart, max. Snelheid 90km/u. Voertuigen uitgerust met spijkerbanden moeten gelabeled zijn met sticker. Spijkerbanden niet toegestaan op voertuigen > 3.5t.

       
Italië

Geen wet of regelgeving voor winterbanden. Uitzonderingen zijn aangegeven door verkeersborden.

 

Een anti-slip kit (bv. sneeuwkettingen) moet aanwezig zijn in het voertuig. Winterregelgeving RU/1580 geldt enkel voor de volgende categorieën voertuigen: M1, N1 en O1. Bij sneeuwval kan de lokale politie een doorgangsverbod opleggen op bepaalde delen van de autosnelweg.

       
Luxemburg

Alle aangedreven assen van vrachtwagens en bussen dienen te zijn uitgerust met winterbanden (M+S volstaat) tijdens winterse omstandigheden (sneeuw/ ijs / ijzel)

 

Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

       
Nederland Geen algemene regelgeving voor winterbanden voor vrachtwagens.   Sneeuwkettingen en banden met spikes zijn niet toegestaan op openbare wegen.
       
Oostenrijk

Winterbandenplicht van 1 november tot 15 april. Risico van rijverbod en hoge boetes als u niet voldoet (tussen 35€ en 5000€). Trucks > 3,5T GVW moeten uitgerust zijn met banden die voorzien zijn van het M+S symbool en/of 3PMSF symbool op minstens één aangedreven as. De minimum profieldiepte van deze banden moet 6mm (diagonaal) en 5mm (radiaal) zijn. Winterbanden verplicht op bussen (categorieën M2, M3) vanaf 1 november tot 15 maart.

  Sneeuwkettingen moeten aan boord van het voertuig zijn voor minstens twee aandrijfassen van 1 november tot 15 april. Uitzonderingen van toepassing voor openbare busdiensten. Gebruiken op wegen bedekt met sneew en/of ijs. Spijkerbanden zijn niet toegestaan voor voertuigen > 3.5t GVW.
       
Polen Geen algemene regelgeving voor winterbanden voor vrachtwagens, maar ze worden wel aanbevolen.  

Sneeuwkettingen worden enkel toegelaten wanneer het wegdek bedekt is met sneeuw en ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer aangeduid met de gepaste verkeersborden. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

       
Roemenië

Bij winterse omstandigheden zijn M+S of winterbanden verplicht op de aangedreven as voor voertuigen boven 3.5t en voor personentransport (voertuigen met meer dan 9 zitplaatsen).

 

Voertuigen >3.5t weten waar sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden aan de hand van de respectievelijke verkeersborden. Schep en zand vereist voor voertuigen >3.5t. Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

       
Spanje

Wegen in hoger gelegen gebieden die als zone rood zijn aangeduid (15/TV-87): Bussen mogen rijden met banden gemarkeerd met het 3PMSF-symbool op alle posities en de min. profieldiepte moet 4 mm bedragen. Bakwagens tussen 3.5 en 7.5t GVW enkel bedoeld voor afvalophaling, voedseldistributie, vloeistoftransport en hulpdiensten moeten uitgerust zijn met winterbanden met een min. profieldiepte van 4mm op alle posities. Andere bedrijfsvoertuigen zijn hier niet toegelaten.

 

Hoge bergwegen met rood niveau (15/TV-87): Sneeuwkettingen in bakwagens tussen 3.5 t en 7,5 t GVW en bussen als er geen winterbanden zijn gemonteerd. Het gebruik van spijkerbanden met spijkers van 2mm lang zijn toegestaan op wegen bedekt met sneeuw.

       
Zwitserland

Geen algemene wetgeving voor winterbanden, regionale wetgeving mogelijk in winterse omstandigheden (bijv. Alpenwegen). Min profieldiepte voor winterbanden moet 1,6mm zijn, 4 mm is de aangeraden profieldiepte. Bij een ongeval met standaardbanden in winteromstandigheden, kunt u aansprakelijk worden gesteld. Enkel 3PMSF banden worden beschouwd als geschikte banden voor winterse omstandigheden.

 

Sneeuwkettingen enkel toegelaten wanneer aangekondigd door de autoriteiten. Gebruik sneeuwkettingen enkel in geval van aankondiging door verkeersborden en omstandigheden (4-wiel aangedreven voertuigen mogen uitgesloten worden). Spijkerbanden zijn toegestaan voor voertuigen > 7.5t GVW van 1 november tot 30 april wanneer het wegdek volledig bedekt is met sneeuw. Maximum snelheid: 80km/h. Een aanwijzing 80 km/h moet op spijkerbanden aangebracht worden.

M+S gelabelde winterbanden

De met M+S (Mud+Snow) gelabelde banden hebben een loopvlakprofiel of structuur dat is ontworpen om betere prestaties te leveren bij sneeuwval dan standaardbanden. Het M+S label is niet onderworpen aan een vastgestelde testprocedure.

> Bekijk ons aanbod in M+S gelabelde truckbanden

3PMSF gecertificeerde winterbanden

3PMSF staat voor Three-Peak Mountain Snowflake. 3PMSF banden leveren prestaties in winterse omstandigheden die wettelijk zijn gecertificeerd. Deze banden moeten een test ondergaan op een met sneeuw bedekte weg en moeten minstens 25% betere tractie hebben dan een gelijkaardige standaardband.

> Bekijk ons aanbod in 3PMSF gecertificeerde truckbanden

Meer informatie?

Voor meer informatie vragen wij u om contact op te nemen met onze experts. U kunt ons bereiken via +31 (0)523 850 850 of mailen naar info@heuver.nl. Verder vindt u een schat aan kennis op onze kennispagina.