Wetgeving winterbanden en sneeuwkettingen Europa

Het is voor u belangrijk om te weten wat de actuele wet- en regelgeving is op het gebied van winterbanden en sneeuwkettingen voor bedrijfsauto’s zwaarder dan 3500 kg. Dat begrijpen wij als geen ander! Daarom vertellen we u graag hoe het zit voor de belangrijkste transportbestemmingen binnen Europa. Hieronder vindt u een tabel met de voor u nuttige informatie.

Voor de andere Europese landen kunt u onze whitepaper downloaden met alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Land Regels m.b.t. winterbanden   Regels m.b.t. sneeuwkettingen en banden met spikes
België Geen algemene regelgeving voor winterbanden. Indien wel genoteerd, dan moeten deze symmetrisch gemonteerd zijn.   Sneeuwkettingen alleen toegestaan op wegen met sneeuw en/of ijs. Banden met spikes zijn verboden.
       
Duitsland Voertuigen vanaf 3,5t GVW moeten bij winterse omstandigheden uitgerust zijn met winterbanden (M+S) op de permanent aangedreven assen en op de stuurassen. Banden geproduceerd na 1 januari 2018 moeten als winterband verplicht het sneeuwvloksymbool dragen.   Gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dit door signalering wordt aangegeven. Banden met spikes zijn niet toegestaan.
       
Frankrijk Winterbanden zijn verplicht waar dat aangegeven staat met borden. Een veiligheidshesje moet verplicht aanwezig zijn in het voertuig.   Gebruik van sneeuwkettingen is niet verplicht, maar wel toegestaan. Op sommige bergpassen is montage van kettingen op ten minste twee wielen van de aangedreven as(sen) verplicht. Dit geldt op wegen met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. Sneeuwkettingen moeten dan aangebracht worden op minstens twee wielen van de aangedreven as(sen). Banden met spikes voor vrachtverkeer alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan.
       
Italië Verplicht op de wegen waar een bord staat van 15 november tot en met 14 april. In het Aostadal zijn winterbanden of sneeuwkettingen verplicht van 15 oktober tot en met 14 april. Ook zomerbanden met sneeuwkettingen zijn toegestaan.   Het is verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben bij zomerbanden van 15 november tot en met 14 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn. Minimaal twee sneeuwkettingen op de aangedreven as(sen) (of rondom winterbanden).
       
Luxemburg Alle aangedreven wielen op trucks en bussen moeten zijn voorzien van winterbanden (M+S) bij winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel, opgevroren wegdek). Van 1 april tot en met 29 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig verboden.   Sneeuwkettingen alleen toegestaan op wegen met sneeuw en/of ijs.
       
Nederland Geen algemene regelgeving voor winterbanden voor vrachtwagens.   Sneeuwkettingen en banden met spikes zijn niet toegestaan op openbare wegen.
       
Oostenrijk Van 1 november tot en met 14 april zijn voor de voertuigcategorieën N2* en N3* winterbanden op de aangedreven as(sen) verplicht. Bij dubbele montage zijn vier winterbanden verplicht. Voor voertuigen in de categorieën M2* en M3* is het verplicht om van 1 november tot en met 14 maart winterbanden te monteren op ten minste de aangedreven as(sen).   Sneeuwkettingen moeten aan boord zijn voor de aangedreven assen van 1 november tot en met 14 april.
Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Ö-Norm V5119 voor trucks en bussen. Sneeuwkettingen uit landen die lid zijn van de Europese Unie en voorzien van een CE-nummer zijn ook toegestaan. Banden met spikes zijn niet toegestaan.
       
Polen Geen algemene regelgeving voor winterbanden voor vrachtwagens, maar ze worden wel aanbevolen.   Gebruik van sneeuwkettingen op de aangedreven assen als dit door signalering wordt aangegeven. Banden met spikes zijn verboden.
       
Roemenië Bij winterse wegomstandigheden zijn M+S of winterbanden verplicht op de aangedreven assen voor voertuigen vanaf 3,5t GVW. All season-banden worden niet goedgekeurd als winterbanden.   Voertuigen vanaf 3,5t GVW moeten sneeuwkettingen aan boord hebben, die gebruikt moeten worden op de aangedreven assen als signalering dit aangeeft. Banden met spikes zijn niet toegestaan.
       
Spanje Gebruik van winterbanden of M+S banden verplicht in bergachtige gebieden. Dit wordt door signalering aangegeven.   Sneeuwkettingen zijn toegestaan als dit door signalering of door de autoriteiten wordt aangegeven. Gebruik van banden met spikes is niet toegestaan.
       
Zwitserland Winterbanden zijn verplicht op de plaatsen waar signalering dit aangeeft. De minimale profieldiepte is 1,6 mm voor zomer- en winterbanden.   Sneeuwkettingen zijn verplicht waar borden dit aangeven. Banden met spikes zijn niet toegestaan.