Kies de juiste rolweerstand en bespaar kosten

Het bepalen van de ideale rolweerstand van uw truckbanden levert u geld op. Maurits Bloem, onze Productmanager Truckbanden, vertelt u graag hoe dat precies werkt.

Verlaag brandstofkosten via de banden

“Voor een transporteur zijn banden heel belangrijk. Die zorgen er immers voor dat de truck veilig kilometers kan maken om op de plaats van bestemming aan te komen. Toch zijn de bandenkosten voor een transportbedrijf gemiddeld slechts 3 à 4% van het totale aantal kosten. De grootste kostenpost zijn de loonkosten en daarna komen brandstofkosten (zo’n 30%). En die laatste zijn te verlagen door banden met de juiste rolweerstand te kiezen.”
 

Rolweerstand in combinatie met bandenspanning

“Hoe makkelijker een vrachtwagen rolt, des te minder brandstof verbruikt hij. Daarom is de rolweerstand zo belangrijk. Deze staat als labelwaarde vermeld bij elke truckband in onze webshop. Kies de juiste band voor de juiste positie en creëer daarmee de best passende rolweerstand. Heel belangrijk: pas ook de juiste bandenspanning toe en zorg dat de banden goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn. De combinatie van deze twee dingen zorgt voor de optimale kostenbesparing. En een paar procent besparing op brandstofkosten levert veel meer op dan op bandenkosten.”
 

7 klassen voor de rolweerstand

Elke truckband heeft een bepaalde labelwaarde voor de rolweerstand. Er zijn 7 klassen (A t/m G), die een verschil van 7,5% tussen de gunstigste (A) en meest ongunstige klasse (G) aangeven. Dus tussen A en G zit 7,5% besparing op brandstof omdat de rolweerstand lager of hoger is. Het besparingspotentieel per klasse ligt tussen 0,10 en 0,15 l/100 km.
 

Meer weten? Onze truckexperts helpen u graag!

Bel 0523 - 850 850 voor een advies op maat over de ideale rolweerstand in uw situatie.