Enkel- of dubbellucht montage bij landbouwbanden?

Bij vrachtwagens is het simpel: er is een enkele as of een dubbele as. Maar in de landbouwsector is het echt een keuze: kiest u voor enkel- of dubbellucht montage? Vaak stelt u zichzelf deze vraag als u met zware machines rijdt op slecht terrein. Wegzakken, bodembeschadiging, afnemende grip en toenemend brandstofverbruik… Allemaal redenen om dubbellucht montage te overwegen. Maar wanneer maakt u de juiste keuze? Wij helpen u graag verder!

Voordelen en nadelen

Betere verdeling van de bodemdruk, betere stabiliteit van de tractor en vergroting van de trekkracht, dat zijn de belangrijkste voordelen van dubbellucht montage. De last wordt hierbij verdeeld over meerdere banden, waardoor de banden minder slippen en dus minder hard slijten. Tot slot daalt het brandstofverbruik ook door dubbellucht montage.

Een extra wiel naast het bestaande tractorwiel heeft ook nadelen. Zoals de totale breedte van de machines. Twee banden in plaats van één maakt immers een groot verschil, ook al kiest u voor een smalle band ernaast. Andere nadelen zijn meer rolweerstand, minder comfort en minder stuurgemak.

Belasting, snelheid en luchtdruk

Een dubbelluchtsysteem is een praktische, economische oplossing. Maar zorg wel dat u er het maximale uithaalt. Als u bijvoorbeeld geen verdichting wilt veroorzaken, moet u namelijk ook de bandenspanning aanpassen zodra u kiest voor twee banden per kant. Alleen dan biedt dubbele montage duidelijk voordelen. Dit heeft te maken met de driehoeksverhouding tussen belasting, snelheid en luchtdruk.
 

Meer weten? Onze experts helpen u graag!

Bel 0523 - 850 850 voor een advies op maat over enkel- of dubbellucht montage in uw situatie.