Goede banden essentieel in maïsseizoen

Afhankelijk van de soort maïs dat u - of uw klanten – zaaide in het voorjaar, begint vanaf circa half augustus de ‘maïsoogstkoorts’ te leven. Er staan belangrijke beslissingen over de timing van oogsten op stapel, bijvoorbeeld hoe goed groeiden de planten, wat doet het weer, is er ruimte voor opslag? Tegelijkertijd moet de boer nadenken over wettelijke regels die bij de maïsteelt met betrekking tot vanggewassen gelden.

Banden controleren

Heel belangrijk is de toestand van de banden van al het materieel dat bij de oogst ingezet wordt. Wacht niet te lang met controle van uw banden; heeft de band nog voldoende profiel, zijn er schades aan de banden? Zorg dat u goed voorbereid bent! Dan weet u zeker dat dit uw oogstperiode niet verstoort. Wij helpen u graag en daarom hebben wij de banden voor al uw machines alvast op voorraad! Zo kunt u goed voorbereid het maïsseizoen in.

Hakselaar, tractor en silagewagen

Kijk dus op tijd naar de stand van zaken van de banden voor combine of hakselaar, de tractor en de silagewagen. In Nederland wordt het meest snijmais geteeld, gehakseld en ingekuild. Dus de hakselaar en silagewagens moeten er in topconditie bij staan! En natuurlijk de shovel/trekker die gebruikt wordt om de kuil te verdelen en verdichten.

 

Wettelijke regels maïsteelt

Er zijn spelregels van het Rijk (Nederland) ten aanzien van de teelt van maïs op zand- of lössgrond. Teelde u maïs op zand- of lössgrond, dan moet u een vanggewas telen. Een vanggewas na maïs is bedoeld om uitspoeling van stikstof in najaar en winter te voorkomen. Gewassen hebben stikstoffen en fosfaten nodig. Worden deze stoffen niet of niet voldoende door het gewas opgenomen dan komen ze in de bodem en het water terecht.
Kijk voor alle info op de website van de RVO.